Hrvatska
StoryEditor

I dalje pada broj zaposlenih u domaćoj industriji

31. Ožujak 2014.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji i dalje se smanjuje pa je tako u veljači ove godine bio za 0,2 posto manji u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pao za 3,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Padom u drugom ovogodišnjem mjesecu nastavljen je višegodišnji trend smanjivanja broja zaposlenih u hrvatskoj industriji. Na godišnjoj se razini, naime, pad broja zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine, kada je ostvaren blagi, 0,3 postotni rast.

Ujedno, veljača je osmi mjesec zaredom u kojem je broja zaposlenih u industriji smanjen i na mjesečnoj razini, s obzirom da statistika blago povećanje posljednji put zabilježila tijekom prošlogodišnjeg svibnja i lipnja (za 0,4 i 0,3 posto).

Usporedno sa smanjenjem zaposlenih, u prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je povećanje proizvodnosti rada u hrvatskoj industriji, i to za 4,2 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u veljači prema siječnju, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji pao za 0,1 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto.

Na međugodišnjoj razini, prema veljači lani, u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od 90,6 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, prošlog je mjeseca bilo 2,6 posto manje zaposlenih.

Broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju istodobno je smanjen za 7,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 12,6 posto.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prva dva mjeseca ove godine u odnosu isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji povećana za 4,1 posto, u rudarstvu i vađenju za 5,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvodnost za 16,9 posto.

29. travanj 2024 23:09