Hrvatska
StoryEditor

Ivanina kuća bajke vrijedna 1,36 milijuna eura

27. Travanj 2012.

Potpisavši ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Turistička zajednica Grada Ogulina na čelu s Ankicom Puškarić i službeno je započela realizaciju projekta Centar za posjetitelje ‘Ivanina kuća bajke‘.

Projekt koji se zasniva na strateškoj podlozi koju je prije nekoliko godina u suradnji s TZ Grada Ogulina izradila tvrtka ‘Muze‘, ukupne je prihvaćene vrijednosti od 1,36 milijuna eura, a učešće u tom bespovratnom modelu financiranja podijelili su fond IPA sa 73,56 posto, Grad Ogulin s 13,12 posto, Ministarstvo kulture s 11,52 posto i TZ Grada Ogulina s 1,8 posto. Partneri TZ-u u ovom projektu su Grad Ogulin i Konzervatorski odjel Karlovac pri Ministarstvu kulture. Uz Ankicu Puškarić kao voditeljicu projekta, Projektni tim čine njena zamjenica Aleksandra Kolić Puškarić i Davor Trupković zadužen za stručni nadzor.

Razvoj infrastrukture bazirane na nematerijalnoj kulturnoj baštini-bajci, te jedinstvenost interpretacije te baštine u ‘Ivaninoj kući bajke‘, osnažit će, kazala je Ankica Puškarić, brend koji se razvija pod nazivom ‘Ogulin-zavičaj bajke‘, a što bi zajedno s ostalim lokalnim nastojanjima trebalo pozicionirati Ogulin kao poželjnu doživljajnu turističku destinaciju. Ne treba posebno elaborirati što bi to trebalo značiti za razvoj i ne samo turističkog sektora, već i u poticanju kreativnosti u domeni poduzetništva i zapošljavanju.

S obzirom da izvorna rodna kuća Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu više ne postoji, kao objekt koji će biti temeljito i konceptualno preuređen u ‘Ivaninu kuću bajke‘ odabrana je kuća u sklopu Frankopanskog kaštela, iz koje je nedavno iseljena knjižnica, a po aplikacijskom obrascu projekt će se odvijati kroz šest radnih paketa. Uz mnoštvo administrativnih aktivnosti i recenzije projekta od strane priznatog međunarodnog stručnjaka za kulturni menadžment, prije raspisivanja ukupno 30 manjih i osam većih natječaja javne nabave, od kojih jedan i međunarodne razine za autorsku komponentu prezentacije, morat će biti odabran i kvalitetan stručnjak za provođenje javne nabave.

U drugom paketu obuhvatit će se produkcija prilagođenih multimedijalnih interaktivnih zabavno-edukativnih sadržaja za instalaciju. S obzirom da će ‘Ivanina kuća bajke‘ objediniti vanjsku vizualnost tradicijske obiteljske kuće s unutarnjim multimedijskim konceptom, važan će biti i odabir eksperta za bajke i tekstopisca, a da u svemu ne prevagne software i tehnologija 3. milenija, ulogu će igrati referencijalni istraživački centar za bajke, uključujući i prostor s pripovijedanjem i živom interpretacijom uz ognjište.

S obzirom na ograničenost gabarita Ivanine kuće bajke, njen će jednokratni kapacitet iznositi 60 posjetitelja, a u skladu s cost-benefit analizom uvaženom tijekom evaluacije, projekcijom godišnje posjećenosti od 15 tisuća posjetelja, naplatom ulaznica i kasnije prodajom aplikacija s prigodnim igricama za mobitele, ostvario bi se prihod dovoljan za pokriće svih troškova, te zadovoljilo zadani kriterij ‘non-profit‘ ustanove. Stvaranje Ivanine kuće bajke pratit će i sadržajno obogaćenje Rute bajke, a projekt će imati i snažnu podršku održavanjem već tradicionalnog Festivala bajke.

Trajanje ovog projekta, koji je prije aplikacije za sredstva IPA izabran i podržan 2008. na partnerskom odboru ROP-a Karlovačke županije, je 18 mjeseci, pa je u skladu s tim rokovima, dovršetak i svečano otvorenje Ivanine kuće bajke planirano najkasnije do 16. rujna 2013.

26. travanj 2024 02:57