Hrvatska
StoryEditor

Izmjene Zakona o radu prihvaćene u prvom čitanju

28. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Većinom glasova Sabor je u prvom čitanju prihvatio prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), te pozvao Vladu i sindikate da do drugog čitanja zakona obnove socijalni dijalog.

Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća, koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera, zaključak je koji je predložio je Klub SDSS-a, a podržao HSU.

Zaključak je uvjet da Klub SDSS-a podrži predloženi zakon u prvom čitanju, rekao je Milorad Pupovac.

Laburist Dragutin Lesar ističe da je ZOR duboki društveni ugovor, da svaki takav ugovor utječe ne samo na socijalnu nego i političku stabilnost države. Osim socijalne nestabilnosti koja u Hrvatskoj traje predugo, prenijet će tu destabilizaciju i na političku stabilnost ako ostanete tvrdoglavi, poručio je Lesar Vladi i vladajućima. Pozvao je na odgađanje glasovanja kako bi se Vladi dala šansa da u toku idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

HDZ optužuje Vladu da je ukinula socijalni dijalog u uvjetima pada BDP-a, rastuće nezaposlenosti i prognoza da će tržište rada stagnirati. Osim toga, dodaje Ivan Šuker, ZOR nije dio sustavnih reformi koje bi u Hrvatskoj trebale promijeniti negativne trendove.

Za prijedlog izmjena ZOR-a glasovalo je 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 29 protiv. Zaključak Kluba SDSS-a podržala su 83 zastupnika, pet je bilo protiv, a 19 suzdržanih.

21. svibanj 2024 09:35