Aktualno
StoryEditor

DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

29. Travanj 2024.

Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe, prijepodne ih je objavio na svojoj mrežnoj stranici, a tijekom dana bit će objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske.

Relativni pobjednik izbora je HDZ sa partnerima, od 151 zastupničkog mandata, osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast. SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenista 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever, te jedan zastupnički mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina.

Današnja objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja.

Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike koji ne mora čekati krajnji rok, može to učiniti i ranije, vodeći računa da ostavi  dovoljno vremena da zastupnici na vrijeme dobiju pozive na sjednicu, što je bila praksa nakon svih prethodnih izbora.

Nakon prethodnih izbora za Hrvatski sabor, održanih 5. srpnja 2020., predsjednik Republike Zoran Milanović prvu je saborsku sjednicu sazvao za 22. srpnja, a njegova odluka o sazivanju nosila je nadnevak 16. srpnja.

Četiri godine prije toga, nakon izbora u rujnu 2016., predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvu je sjednicu sazvala za 14. listopada, a odluku o sazivanju donijela je 11 dana prije toga, 3. listopada.

Hoće li se Sabor na prvoj sjednici i konstituirati, tek će se vidjeti. Naime, Sabor se konstituira izborom svog predsjednika za što su potrebne ‘ruke‘ 76 zastupnika, odnosno saborska većina koju, za sada, nema ni jedna stranka, odnosno koalicija.

Ono što se sada zna jest da će se prva sjednica novog saziva održati u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.

23. lipanj 2024 10:24