Hrvatska
StoryEditor

Javni poziv za Jamstveni fond za prerađivačku industriju

29. Svibanj 2013.

Ministarstvo gospodarstva objavilo javni poziv kojim je županije pozvalo da iskažu interes za sudjelovanje u programu Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za ovu godinu, a koji je vrijedan 18 milijuna kuna, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Realizacija tog programa, kako se ističe, trebala bi pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatske prerađivačke industrije, rastu proizvodnje, porastu zapošljavanja i izvoza, kroz poticanje komercijalizacije istraživačkih rezultata, transfera znanja i tehnologija.

Sredstva jamstvenog fonda u iznosu od 18 milijuna kuna namijenjena su za izdavanje jamstava u sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva ili za koje ono sudjeluje u politici razvoja (drvno-prerađivačka i prehrambena industrija).

Sredstva Fonda rasporedit će se temeljem javnog poziva županijama za iskaz interesa za uključivanje u ovaj program, a na koji se mogu javiti one županije koje na svom području imaju osnovane garancijske ili razvojne agencije (potporne institucije) registrirane za davanje jamstava za kredite subjektima gospodarstva koje odobre banke ili druge pravne osobe-kreditori.

Sa županijama koje udovoljavaju te uvjete i jave se na natječaj, Ministarstvo gospodarstva sklapa ugovor i uplaćuje odgovarajući dio sredstava na račun županije.

Sredstva jamstvenog fonda plasirati će se kao jamstvo bankovnih kredita poslovnih subjekata (obrta, malih i srednjih poduzetnicima), preko županijske garancijske/razvojne agencije registrirane u Hrvatskoj, s kojom županija sklapa ugovor.

Jamstva se koriste za financiranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja su nastala kao rezultat inovacije (u omjeru 70 posto materijalna - 30 posto nematerijalna imovina); za financiranje ulaganja u modernizaciju tehnološkog procesa; za obrtna sredstva vezana za provedbe modernizacije tehnološkog procesa do maksimalno 500 tisuća kuna.

Jamstvo pokriva najviše 75 posto iznosa glavnice kredita, odnosno maksimalno 1,5 milijuna kuna po jednom poduzetniku, bez obzira radi li se o već postojećem poduzetniku ili poduzetniku početniku (čije poslovanje ne traje duže od 2 godine).

Nakon isteka roka depozita, agencija odnosno županija izvršit će povrat preostalih deponiranih sredstava jamstvenog fonda koja su ostala neangažirana danim jamstvima u državni proračun, navodi se u priopćenju. Predviđeno je da program traje do kraja 2018. godine.

27. travanj 2024 22:54