Biznis i politika
StoryEditor

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

24. Veljača 2024.
Damir Habijanfoto Ratko Mavar

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog akcijskog plana za smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvo rasteretiti za oko 132,7 milijuna eura do kraja ove godine te za otprilike isti iznos slijedeće godine.

– Do kraja ove godine 132,7 milijuna eura upravo u vidu smanjenja tih rasterećenja i ova druga 132,7 milijuna do kraja sljedeće godine. Dakle, ukupno gotovo 265 milijuna eura u vidu ukidanja administrativnih obveza, u vidu smanjenja broja obveznika koji su obuhvaćeni tim administrativnim opterećenjima, ali i optimizaciji, digitalizaciji cjelokupnog procesa – najavio je ministar, podsjećajući da je novi akcijski plan za smanjenje parafiskalnih nameta, s oko 70-ak mjera, Vlada donijela krajem prošle godine.

Ministar je ponovio i kako će se ići na ukidanje vodnog doprinosa te najavio da će uskoro početi zakonska procedura izmjena i dopuna zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

– Riječ je o horizontalnoj mjeri koja se ne odnosi samo na gospodarstvenike, već obuhvaća i kućanstvo te fizičke osobe – rekao je Habijan na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina.

Tom je prigodom gospodarstvenike iz Krapinsko-zagorske županije upoznao s brojnim mogućnostima i mjerama koje slijede ove godine, a pozvao ih je i da u što većoj mjeri iskoristite europske fondove i bespovratna sredstva, pri čemu je posebno spomenuo modernizacijski fond.

– Ako gledamo modernizacijski fond, do 2030. godine stoji nam na raspolaganju gotovo 1,2 milijarde eura – rekao je, najavivši uz ostalo kako će uskoro biti raspisan nastavak poziva od 37,7 milijuna eura koji se tiče poduzetnika prerađivača, a bit će uključeni i poljoprivrednici za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije za vlastitu potrošnju. 

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar je naglasio kako gospodarstvo te županije kontinuirano bilježi rast prihoda i dobiti još od 2013. godine.

– Imamo pokrivenost uvoza izvozom od 1,6 do 1,8 posto i to već niz godina. To je dovelo do toga da je Europa prepoznala kvalitetu proizvoda naših gospodarstvenika – rekao je Kolar. 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako u Krapini kontinuirano raste broj zaposlenih, uz pad broja nezaposlenih, a rast gospodarstva vidi se i u proračunu. Ako gledamo prihode od poreza na dohodak 2013. godine je Grad Krapina imao prihode oko 17,5 milijuna kuna, a prošle godine smo negdje na 43,7 milijuna kuna, naveo je, dodajući kako je rastu prihoda gradova i općina pridonijeli i Vladini reformski potezi. 

26. travanj 2024 22:27