Hrvatska
StoryEditor

Je li štrajk prosvjetara pravi način da izbore za svoja prava?

01. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

Zadnjih nekoliko dana svjedočimo trzavicama vezanim uz štrajk sindikata prosvjetnih radnika koji traže od vlade povećanje plaća zaposlenika za četiri posto. Javnost je, kao i obično, podijeljena oko cijele priče. Dok neki podupiru borbu prosvjetara, drugi ih prozivaju za oportunu ucjenu u predizborno vrijeme.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar apelira na sindikate da razmisle je li štrajk pravi način da se izbore za svoja prava i ističe kako je neprihvatljivo stvarati obveze sljedećoj vladi, koja god ona bila, dok s druge strane predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić poručuje da vlada ima mogućnosti za rješenje problema i proziva premijera Zorana Milanovića. Nakon posljednjeg sastanka na kojem su sindikati s indignacijom odbili pismo namjere ministra Mornara u kojem im je obećao da će se o podizanju plaća razgovarati nakon izbora, štrajk se nastavio, ali bez osoblja osnovnih škola. U međuvremenu sindikati koketiraju s HDZ-om, ali i trpe napade ‘s boka‘ u kojima se preispituje njihovo financiranje i poslovanje. Bitka se zapravo vodi o, prema Ribićevim riječima, 227 milijuna proračunskih kuna, odnosno oko 250 kuna mjesečno više na prosječnu plaću prosvjetara. Ne čini se puno ako se sjetimo na što je sve vlada trošila novac, ali ostaje pitanje koliko je fer tražiti povišice na krilima prividnog oporavka gospodarstva, nekoliko tjedana prije izbora.

Ucjena vlade i poreznih obveznika ili borba za dignitet plemenite profesije koja godinama polako propada, na vama je da u novoj rundi Fight cluba svojim odlučite na što se svodi aktualni štrajk. Svoje glasove i komentare možete ostaviti OVDJE.

30. travanj 2024 10:16