Hrvatska
StoryEditor

Josipović sazvao stručnjake na raspravu o dužničkoj krizi

16. Ožujak 2013.

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je da idući tjedan planira sastanak sa svoja dva vijeća - Vijećem za socijalnu pravdu i Gospodarskim vijećem.

Na sastanak će biti pozvani i drugi stručnjaci, a sve kako bi pomogli da se ublaži dužnička kriza.

Ideja je bazirana na tome da treba ponuditi onima koji donose odluke, Saboru i Vladi, ali i javnosti, političkim strankama i nevladinim udrugama neke ideje koje bi mogle pomoći da se ublaži dužnička kriza i siromaštvo građana, kazao je.

Naveo je kako će nastojati na toj sjednici predstaviti neke vrlo konkretne ideje o tome kako bi se moglo pomoći građanima. Vidjet ćemo kakav će to odjek imati kod Vlade i kod parlamenta te kod onih koji se bave dužništvom i krizom koja je ozbiljno pogodila građane, kazao je Josipović.

Podsjećajući da su u Vijeću za socijalnu pravdu i u Gospodarskom vijeću ljudi različitih miljea i znanja, napomenuo je da se u pripremi sastanka već susreo s ljudima koji su decision makeri i zamolio ih za savjet. Razrađujem planove, neke ideje imam, dorađujem, konzultiram se. Bez konzultacija s različitim strukama i miljeima, nije moguće naći odgovarajuće rješenje, rekao je.

Zamoljen za komentar najava da će se Hrvatska ponovno zadužiti i da izdaje novu tranšu obveznica od blizu dvije milijarde dolara, pa se čini da zaduženju nema kraja, Josipović je odgovorio da se države i pojedinci zadužuju kada nemaju dovoljno za potrebe. Znamo da je Hrvatska zemlja s velikim ambicijama, želimo širiti investicije i otvarati nova radna mjesta te zaštititi standard naših građana i omogućiti da žive što bolje. U situaciji kad nemamo dovoljno vlastitih sredstava, onda se to čini zaduživanjem, rekao je. Pritom je naglasio kako bi volio da nema zaduživanja, ali je i izrazio nadu da će zaduživanje, kada i koliko se uzme, biti potrošeno na najracionalniji i najkvalitetniji način te da će se misliti i na to da se sredstva moraju vratiti, prije ili kasnije. Bilo bi dobro da što manje zadužujemo buduće generacije i da otplaćujemo ono što smo sami uzeli, zaključio je Josipović.

09. svibanj 2024 22:36