Život
StoryEditor

Održan forum ‘Mentalno zdravlje: Predrasude nasuprot inkluziji‘

03. Svibanj 2024.
MENTALNO ZDRAVLJE: PREDRASUDE NASUPROT INKLUZIJI

Prigodom povijesnog posjeta predsjednika Rotary Internationala Gordona R. McInallya Distriktu 1913 Hrvatska i pete obljetnice rotarijanstva u Hrvatskoj održan je 29. travnja 2024. u Zagrebu poseban forum. Tema Rotary godine 2023/24 je rad na aktivnom promicanju mira i mentalnog zdravlja na različite načine pa i kroz podizanje svijesti i dijalog. Stoga su teme foruma bile usmjerene na mentalno zdravlje skupina koje su u središtu Rotary djelovanja, a to je prvenstveno osnaživanje djece, žena ili skupina sugrađana kojima je naša pomoć najpotrebnija u kontekstu zajednice. Posebno predavanje bilo je posvećeno jačanju osobne otpornosti kroz pomaganje drugima koje je odnedavno prepoznato i u ‘misiji‘ Rotary Internationala: činjenje trajne razlike u našim zajednicama, ali i u nama samima. Kroz plenarna predavanja McInallyja i dr.sc. Deana Ajdkukovića, ali i panel u kojem su sudjelovali Tomislav Ramljak, Miren Špek, te Olja Družić Ljubotina i Miranda Novak uz Marinu Ajduković kao moderatora, sudionici su se mogli upoznati s presjekom tema od siromaštva djece, osiguravanja obroka u školi, zaštite djece na internetu, podrške žrtavama i svjedocima kaznenih djela, ali i zlostavljanoj djeci, te prevencije i zaštite mladih.

Rotary i Rotaract klubovi diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, svake godine provode brojne projekte kojima pomažu lokalnoj zajednici. Tijekom foruma smo tako mogli čuti o nekolicini njih koji su ove godine fokusirani na promicanje mentalnog zdravlja.

– Svjedočili smo lepezi dobra i pomaganja koja sadrži online radionice za studente i mlade, podizanje svijesti u zajednici, obnovu odjela dječje i adolescentne psihijatrije od Slavonije preko Zagreba do Dalmacije bilo kroz obnavljanje opreme ili prostora pa i edukaciju timova uključenih u brigu za one koji ponekad pate u tišini – izjavila je ovom prigodom Sunčica Bulat Würsching, guvernerka Distrikta 1913, Hrvatska.

Rotary Distrikt 1913 okuplja više od 1900 članova u 99 Rotary i Rotaract klubova u svim dijelovima Hrvatske, a predstavlja ljude udružene oko ideja prijateljstva i razumijevanja koji žele činiti trajnu razliku u zajednici kroz brojne humanitarne aktivnosti i projekte.

image

MENTALNO ZDRAVLJE: PREDRASUDE NASUPROT INKLUZIJI

foto
21. lipanj 2024 23:27