Hrvatska
StoryEditor

Kako ustrojiti modernije, brže i učinkovitije pravosuđe?

30. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Hrvatska demokratska zajednica planira u prve dvije godine mandata broj neriješenih sudskih predmeta sa 490.000 smanjiti ispod 350.000, rekao je u utorak predsjednik HDZ-ova Odbora za pravosuđe Dražen Bošnjaković na predstavljanju HDZ-ova programa za pravosuđe. HDZ, rekao je Bošnjaković, želi modernije, brže i učinkovitije pravosuđe i smatra da za to ima puno prostora.

Teret predmeta nije jedako raspoređen

Hrvatsko pravosuđe još je opterećeno velikim brojem neriješenih predmeta, u sustavu je gotovo 2000 sudaca, ali teret predmeta nije jedako raspoređen. Stoga će posebnu pozornost posvetiti preraspodjeli tih predmeta unutar postojećeg korpusa, najavio je Bošnjaković.

Upitan u kojem bi roku HDZ riješio trenutno više od 490.000 neriješenih predmeta, s obzirom da SDP kaže kako će u četiri godine broj predmeta smanjiti ispod 350.000, Bošnjaković je rekao kako to treba ići brže te da oni moraju to te brojke doći barem u dvije godine.

Prekršajni sudovi koji godinama imaju smanjen priljev predmeta su, po Bošnjakovićevu mišljenju, bazen iz kojeg bi suce trebalo raspodjelom i edukacijom postaviti na druge sudove.

Sudove treba modernizirati, a pristup e-spisu treba otvoriti odvjetnicima i javnim bilježnicima kako bi se stvari rješavale putem interneta, bez potrebe za puno paprira.

U HDZ-ovu fokusu bit će trgovački sudovi jer su važni za rad gospodarstvenika, a na njima je blokirano 30-ak i više milijardi kuna budući da se sporovi vode sporo.

Za investicije su važne i uređene zemljišne knjige, rekao je Bošnjaković najavivši da HDZ želi institucionalno spojiti katastar i zemljišne knjige, koji sada rade svaki na svojoj strani.

HDZ želi nastaviti borbu protiv korupcije pa planira u okviru kaznenog prava osnovati visoki kazneni sud čime bi se, smatraju, došlo rasterećenja i bolje sudske prakse.

Bošnjaković je najavio i brze izmjene Ovršnog zakona, kako bi olakšali položaj 320.000 blokiranih.

Nagrađivanje iz privatnog sektora uvesti u javni sektor

Član HDZ-ova Odbora za pravosuđe odvjetnik Damir Mikuljan rekao je da ih čeka puno posla zbog čega svaki bolji i savjesniji rad treba nagrađivati, što znači da princip nagrađivanja iz privatnog sektora treba uvesti i u javni sektor.

Mikuljan je rekao da će posvetiti pozornost izmjenama zakonodavstva koji se tiču imenovanja sudaca kako bi se odstranila mogućnost utjecaja politike i osigurala brža imenovanja.

Istovremeno, Predsjednik "Živoga zida" Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak u Zadru kako je u Hrvatskoj najveća korupcija u pravosuđu.

- To je sustav koji ne funkcionira i demotivira ljude da išta pokušaju. Vrijede dvostruki standardni, za male ljude i velike kriminalce. Kad bi u Hrvatskoj šest mjeseci bio stabilan pravosudni sustav, ova zemlja bi procvjetala, rekao je Sinčić.

 

27. travanj 2024 03:26