Hrvatska
StoryEditor

Karlovačka gradska toplana ovrhom protiv ‘protivnika‘

16. Veljača 2013.

Protiv predsjednika Građanske inicijative ‘Neću usluge toplane‘ Domagoja Švegara i predsjednika Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP) Zeljka Tomašića karlovačka Gradska toplana pokrenula je ovršni postupak zbog neplaćanja računa.

No, s Gradskom toplanom nikada nisu sklopili međusobni ugovorni odnos, te unatoč tome što je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u tijeku postupak mirenja.

- Prema Zakonu o mirenju, za vrijeme mirenja stranke su obvezne suzdržati se od međusobnih tražbina i sporova. Gradska toplana je prekršila i tu pozitivnu odredbu, te svaki pokušaj mirenja nema daljnjeg smisla, priopćio je medijima ROZP koji ovrhu nad samo pet od mnogih neplatiša koji odbijaju usluge te tvrtke nazivaju ‘školskim primjerom zastrašivanja potrošača‘.Prije mjesec dana ROZP je predložio i postupak svojevrsnog mirenja,  tj. rješavanja ‘karlovačkog slučaja u toplinarstvu’ preko gradske tvrtke Inkasator, a budući da odgovora do sada nema, očigledno je da je inicijativa za mirno rješenje spora odbijena. To znači, piše u priopćenju ROZP-a, da su Gradska toplana d.o.o. i Grad Karlovac odlučili nastaviti s agresivnom monopolističkom diktaturom i ne poštovati odredbe Ustava RH članak 49. koji jamči da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske, te da Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, pri čemu je zakonom zabranjena zlouporaba monopolističkog  položaja.Gradska toplana pri tom ne pokreće ovršni prijedlog na novčana sredstva, nego na imovinu ovršenika, a u ‘Rješenju o ovrsi‘ piše da se donosi ‘na temelju vjerodostojne isprave‘.- To nije točno, jer postupak do ovršnog prijedloga nije proveden po Zakonu o općem upravnom postupku, barem ne u svih pet slučajeva po kojima je pokrenuta ovrha, a ‘vjerodostojne isprave‘ nisu sukladne Zakonu o zaštiti potrošača niti Zakonu o općem upravnom postupku, piše u priopćenju.Zašto državna tijela podržavaju flagrantno kršenje Ustava RH, te zašto dragovoljci i branitelji iz Domovinskog rata, koji su za slobode i prava čovjeka zajamčene Ustavom RH riskirali svoje živote, dozvoljavaju da se on ne poštuje, pitaju se u ROZP-u.     Prema njihovom tumačenju temeljenom na Zakonu o zaštiti potrošača, nije dopušteno isporučiti i naplatiti proizvod ili pružiti uslugu koju potrošač nije unaprijed naručio. Ako trgovac to ipak učini, to se smatra promidžbenim darom trgovca, kaže Željko Tomašić, a Gradska toplana takav promidžbeni dar ovrhom pokušava naplatiti, i što je još bezobraznije, pokušava to prisilnom ovrhom imovine. Priopćenje završava usklikom ‘Navik on živi ki zgine pošteno’.

24. travanj 2024 17:09