Hrvatska
StoryEditor

Kriza je jedinstvena, idealna prilika za transformaciju društva

27. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Samo ako zajednički surađuju Vlada, poslovni sektor i akademska zajednica, može se doći do uspjeha, staknuo je na četvrtom po redu Nacionalnom forumu pod nazivom ‘Može se‘, njegov gost, Esko Aho, bivši premijer Finske.

Osim što je obavljao dužnost premijera od 1991. do 1995. godine, Aho je bio i izvršni direktor tvrtke Nokia u vrijeme njezine ekspanzije, te zagovornik ideje ‘Inovativna Europa‘. Zahvaljujući upravo njegovoj viziji i odlučnoj politici, Finska je u svega nekoliko godina pobijedila krizu i ostvarila uvjete za rast i razvoj. Govoreći o finskim iskustvima, te mogućim primjerima i za Hrvatsku, Aho je istaknuo kako je u cijeloj priči presudna bila interakcija znanosti i tehnologije. - Kriza je jedinstvena, idealna prilika za transformaciju društva, ili tvrtke, jer se tako nešto ne čini u vremenima kada ide dobro - rekao je bivši finski premijer.

- Mi u Finskoj smo 1991. godine imali sedam posto pada BDP-a, i naša je kriza trajala do 1993. Godine. Otada pa do 2007. godine smo imali rast. Ono što smo radikalno promijenili su mirovinski i porezni sustav, pri čemu smo drastično smanjili porezne stope kako bi se uopće ulagalo u Finsku. Premda su nam porezni prihodi nominalno pali, realno su povećani čak tri puta, od dvije na sedam milijardi, slikovito, tri puta više na niže poreze. Treća je stvar bila radikalna restrikcija državnih nudžetskih dotacija mnogim lokalnim poticajima - rekao je Aho na Nacionalnom forumu.

No, prema njegovim riječima, za takve poteze treba strategija, da znate što hoćete, a još više da znate što nećete. U takvim je okolnostima trebala konkurentnost, nova industrijalizacija te učinkovit javni sektor. U takvim je okolnostima za čak 82 posto povećan iznos za obrazovanje, odnosno, za finsku Agenciju koja se bavi istraživanjem i razvojem. Samo na primjeru Nokie se to isplatilo. Pritom je iznimno važna mobilnost, kao i strpljivost. Stoga je poruka političarima slijedeća – ako želite uspjeti u krizi, zaboravite na sljedeće izbore.

Aho je još dodao važnost industrijske konkurentnosti, njezine primjene, učinkovitosti javnog sektora, ali i tvrtkama kojima ne bi trebao biti jedini cilj zgrtanje profita za njihove dioničare.

Otvarajući skup, predsjednik je Nacionalnog foruma, Nikica Gabrić, rekao kako u Hrvatskoj imamo Vladu vrtnih patuljaka, jer nam fali jedan hrabar premjer i jedna hrabra Vlada kojoj će biti draža budućnost ove zemlje od budućnosti jednog mandata. 

- Svi se moramo udružiti oko pet točaka koje su konsenzualne, a to su: pravo na rad, na budućnost, na zdravlje, na obrazovanje, te na dostojanstvenu starost. To zastupa i ovaj Nacionalni forum, to je naša opcija građanskog svjetonazora. Ako takvi prijedlozi zažive, moguće je da sutra budemo i politička stranka - poručio je Gabrić.

29. travanj 2024 11:59