Hrvatska
StoryEditor

Kunskoj štednji najmanje skloni Dalmatinci

27. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Čak 31 posto umirovljenika vjeruje da može ponešto uštedjeti 2013. Najmanje izgleda za štednju imaju građani od 40 do 60 godina starosti, pokazalo je istraživanje na uzorku od 600 hrvatskih građana

U Zagrebu je od svih regija u Hrvatskoj najviše građana procijenilo da će moći štedjeti ili ulagati tijekom 2013. godine, njih gotovo 40 posto, dajući pritom prednost kunskoj štednji. Za kunsku štednju najmanje su zainteresirani u Dalmaciji dok je Sjeverna Hrvatska od svih regija najmanje sklona euru. 

Rezultat je to istraživanja koje je u prosincu za Hrvatsku poštansku banku provela agencija GfK na 600 ispitanika iz svih hrvatskih regija. Odgovarajući na pitanja o planovima za 2013. trećina građana rekla je da vjeruje da će moći štedjeti u banci ili na neki drugi način. Najoptimističnija skupina su ispitanici u dobi od 18 do 39 godina. Njih 38 posto procjenjuje da će 2013. imati više mogućnosti za štednju i ulaganja nadajući se svom prvom zaposlenju ili vjerujući da lako mogu doći do novog posla izgube li postojeće radno mjesto. 

Umirovljenici su najveće iznenađenje ovog istraživanja – čak 31 posto ispitanih umirovljenika kaže da će moći ponešto uštedjeti i tijekom sljedeće godine. Skupina od 40 do 60 godina starosti ima najmanje izgleda za štednju, samo 23 posto ispitanika. Rezultat istraživanja potvrdio je kako je riječ o generacijama koje je kriza teško pogodila. Muškarci će štedjeti više nego žene i to uz naglašeniju sklonost kunskoj nego štednji u eurima. Mnogi će sljedeće godine trošiti raniju štednju. U Istri, Primorju i Gorskom kotaru 19 posto ispitanika računa na trošenje svojih rezervi, u Dalmaciji i Lici po 15 posto te u Slavoniji 11 posto.

14. svibanj 2024 16:37