Hrvatska
StoryEditor

La Fontaine - Gradonačelniku Hrvatske konkurent je ucjenjivač iz Metkovića

03. Rujan 2016.

Društvene mreže razveselio je novi nadimak Milana Bandića – La Fontaine. Autor predizbornih bajki (i basni) i k tome pasionirani privatni investitor javnim novcem u fontane. Samozvani kandidat za gradonačelnika Hrvatske u oštroj konkurenciji sipa uvjerljivo najviše predizbornih obećanja iz rukava i darova iz zagrebačkog proračuna. I baš si mislim kako je on zaista jedini La Fontaine novog doba, kadli je dobio dostojna konkurenta.

Čelnik Mosta Božo Petrov sa svojom ekipom obznanio je uvjete za postizbornu suradnju s HDZ-om i(li) SDP-om. Najkraće, Most će tražiti da se najprije u Saboru izglasa pet njegovih zakona zaostalih iz ovog mandata, a tek onda će njegovi zastupnici izglasati Plenkovića. Ili Milanovića. Riječ je o reduciranju izvora i visine prihoda stranaka, o rezanju prava i penaliziranju nedolazaka saborskih zastupnika, o hitnom donošenju Dobrovićeve strategije gospodarenja otpadom, ingerenciji državne revizije nad HNB-om te o smanjivanju broja vijećnika i činovnika u općinama.

Ultimatum koji mostovci zovu jamstvom privlačan je zalogaj za Plenkovića i Milanovića. No oni će se teško upecati iako je u igri jedan važniji dokument – o gospodarenju otpadom. Ostatak su sitnice koje mogu razveseliti pokojega glasača ili rastužiti nekog političara, ali nemaju dalekosežne posljedice. Uštede na saborskim zastupnicima i lokalnoj vrhuški nisu ključna stavka, HNB će ionako funkcionirati pod europskom kapom i objavljivanje podataka o guvernerovim dnevnicama i troškovima bit će samo hrana za javnost i topnička priprema za izbor novog guvernera 2018. Mostovu nastojanju da ostvari svoja obećanja više bih vjerovao da je ucijenio HDZ i SDP na temelju svoga gospodarskog programa. Ovako smo dobili samo još jednog La Fontainea. I još smo koračić bliže velikoj koaliciji.

28. travanj 2024 16:54