Hrvatska
StoryEditor

Lalovac: Otkupit ćemo stanove dužnika u francima ako ih banke prodaju za kunu

08. Travanj 2015.
Piše:
liderhrt

Napokon su pregovori o rješavanju problema dužnika u švicarskim francima došli na pravi put. Banke su prihvatile ideju ministarstva za konverzijom kredita u eure, izjavio je ministar financija Boris Lalovac

Dodao je kako bi se ti krediti trebali konverzirati prema početnom tečaju, s datumom s kojim je kredit odobren. Razgovori bi trebali biti nastavljeni za mjesec dana, kada banke naprave izračune, a banke bi ovime svoj problem riješile dugoročno.

Ministar se dotaknuo i prijedloga da država otkupi stanove dužnika.

- Država ima deficit koliki ima, i sad bih ja još trebao otkupiti i te stanove. Može ako ih banke prodaju za jednu kunu, kazao je danas Lalovac u emisiji Hrvatskog radija.

Za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje je konverzija kredita u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita. Banke predlažu dva modela za rješenje - ili da država za socijalno ugrožene građane otkupi stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudi ih dužnicima u najam, ili da dužnici vrate stanove bankama i tako se riješe dugova.

19. svibanj 2024 00:30