Biznis i politika
StoryEditor

BRICS-ova razvojna banka najavljuje 5 milijardi dolara kredita u 2024.

26. Ožujak 2024.

Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.

- Epidemija je u određenoj mjeri utjecala na naše poslovanje, ali sada se vraća u normalu - rekao je Zhou za Reuters na marginama godišnje konferencije u Boaou.

Nije precizirao s kakvim se teškoćama banka suočavala u vrijeme pandemije, rekavši tek da je u Kinu i Indiju usmjereno nešto više ulaganja nego u ostale članice BRICS-a.

U 2020. godini banka je prema podacima na službenoj internetskoj stranici izdvojila 20 milijardi dolara za mjere potpore gospodarstvu članica u vrijeme pandemije.

Skupinu BRICS oformile su 2013. godine Kina, Rusija, Indija, Južnoafrička Republika i Brazil, a ove godine pristupili su im i Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat.

BRICS-ova Nova razvojna banka osnovana je 2015. godine. Sjedište joj je u Šangaju, a zadaća financiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata.

27. travanj 2024 09:31