Hrvatska
StoryEditor

Linić se nije morao zaduživati u Americi

03. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Slobodna Dalmacija donosi razgovor s Ivanom Lovrinovićem, profesorom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji domaće gospodarstvo uspoređuje s konjem kojeg se bičuje i ne hrani.

Lovrinović je komentirao novo zaduživanje na 1,5 milijardi dolara u Americi u koje je Hrvatska ušla da bi mogla vratiti kamate na do sada uzete kredite.

Lovrinović je rekao kako dodatno zaduživanje nije potrebno jer Hrvatska ima devizne rezerve od 11 milijardi eura koje drži u inozemstvu,što je i obveza, ali na njih ubire prinos od samo 0,5 posto. Također je istaknuo kako našim novcima jeftino financiramo druge pošto plaćamo kamatu od gotovo šest posto na zajam od 1,5 milijardi dolara.

Na pitanje bi li se građani na referendumu trebali izjašnjavati o zaduživanjima, Lovrinović je odgovorio da bi se o svakom novom zaduživanju, ako ništa, morala povesti rasprava na Saboru.

Lovrinović je komentirao i stanje u hrvatskom gospodarstvu.- Dobra vam je usporedba s konjem. Ako ga upregnete i stalno pritišćete da ore, uz to ga bičujete, a slabo ili nikako hranite, bez obzira koliko je dobar i jak konj, on će sve lošije i lošije orati i na kraju će uginuti - rekao je Lovrinović.

14. svibanj 2024 06:49