Hrvatska
StoryEditor

Linić umiruje hrvatske štediše

15. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

Pad kreditnog rejtinga talijanskih banaka, među kojima su i dvije koje djeluju u Hrvatskoj, ne treba zabrinjavati njihove štediše i oni mogu mirno spavati, izjavio je u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić.

- Sustav je stabilan, a kredibilnost banaka se prije svega odnosi na kreditiranje i ulaganje, a štediše su apsolutne sigurne - rekao je Linić zamoljen da komentira odluku američke rejtinške agencije Moody‘s, koja je snizila rejting za 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, Intesa San Paolo i Unicredit.Ista je poruka i zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujčića. Pad rejtinga talijanskih banaka odražava nekoliko stvari, jedna je pogoršanje kvalitete aktive, druga je okruženje koje je sve lošije u eurozoni, treće su uvjeti financiranja na tržištima, ali to nije nešto što bi trebalo zabrinjavati hrvatske štediše pogotovo što te banke, bar one koje su prisutne u Hrvatskoj, i dalje imaju dovoljno dobar rejting, rekao je Vujčić.

Linić i Vujčić sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije. Na sastanku se razgovoralo i o pretpristupnim ekonomskim programima (PEP) Hrvatske, kao pristupajuće zemlje, te zemalja kandidata.Ministar financija je komentirao i različite procjene rasta hrvatskog BDP-a između hrvatske vlade i Europske komisije. Vlada za ovu godinu predviđa rast od 0,8 posto, dok je Komisija u svojim ekonomskim prognozama najavila pad od 1,2 posto. Linić je rekao da predviđanja o padu nisu uzela u obzir investicije koje će vlada pokrenuti ove godine. Na vladi je da doista poduzme sve, jer se prije svega očekuje rast u državnim investicijama, vezano uz Hrvatsku elektroprivredu, Inu, željeznice, ulaganja u vodovodne sustave i sustave za pročišćavanje otpadnih voda. Sve te investicije vlada kroz svoje ministre može kontrolirati, rekao je Linić. Te investicije također znače i više radnih mjesta i bolje makroekonomske pokazatelje, rekao je.

Linić je rekao i da eventualni izlazak Grčke iz eurozone ne bi ostavio nikakvih posljedica na položaj Hrvatske te da ne očekuje lančanu reakciju i širenje krize na druge članice eurozone u slučaju izlaska Grčke. Boris Vujčić je najave o mogućem istupanju Grčke iz eurozone nazvao spekulacijama, koje su sada nešto pojačane zbog vrlo komplicirane unutranjopolitičke situacije u toj zemlji.

29. travanj 2024 00:29