Hrvatska
StoryEditor

LNG Hrvatska zasad bez službene potvrde odabranih investitora

05. Svibanj 2016.

Tvrtka LNG Hrvatska, koja vodi projekt gradnje LNG terminala na Krku, odabrala je tri investitora za gradnju plutajućeg terminala. No, LNG Hrvatska ne može službeno potvrditi niti demantirati tu informaciju

Tvrtka LNG Hrvatska, koja vodi projekt gradnje LNG terminala na Krku, odabrala je tri investitora za gradnju plutajućeg terminala, neslužbeno doznaje Novi list. To su europski investicijski energetski fond Marguerite, koji čini šest velikih europskih financijskih institucija (Europska investicijska banka, poljska PKO Bank Polska SA, njemački KfW, francuska Caisse des dépôts et consignations, talijanska Casa Depositi e Prestiti, španjolski Instituto de Crédito Oficial) koji ulažu u velike energetske i infrastrukturne projekte, zatim španjolski Enagas koji upravlja s nekoliko LNG terminala te kao treći investitor, konzorcij koji drži litvanski plutajući teminal u luci Klaipeda.

LNG Hrvatska ne može službeno potvrditi niti demantirati te napise, rekao je glasnogovornik Matej Zovkić, dok ne budu imali tu mogućnost, sukladno procedurama EK i ugovoru o povjerljivosti podataka. Istaknuo je da je LNG Hrvatska provela natječaj za iskaz interesa za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala te da su interes iskazale renomirane kompanije iz cijelog svijeta iz LNG i plinskog biznisa, a posljednjega dana prošle godine zaključen je i javni poziv ulagačima za sudjelovanje u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku, na koji je stiglo sedam ponuda.

Gradnja LNG terminala na Krku pod povećanim je interesom javnosti, pogotovo ovih tjedana nakon što je američko-kanadsko-europska grupacija  Development Grupa koja je okupila strane investitore predvođene Pulsat Capitalom i BSH Grupom, objavila da je pri kraju procesa kupovanja zemljišta na Krku na kojem se planira graditi LNG terminal te najavila da namjerava napraviti energetsko središte - Krk energy hub - vrijedno 4,7 milijardi eura i zaposliti 1800 ljudi. Na to je reagirala tvrtka LNG Hrvatska, rekavši da je skupina investitora propustila priliku javiti se na njezine natječaje na kojima su mogli iskazati interes za ulazak u taj projekt te da oni mogu postati vlasnicima toga zemljišta jedino sudskim putem. Potom je Development Grupa ustvrdila da je LNG Hrvatska s više strana prijavljena institucijama EU zbog vođenja netransparentnih, nepravednih i diskriminirajućih tendera, no u Općoj upravi EK za energiju rekli su da se EK ne želi izjašnjavati u vezi s prijeporom oko zemljišta na kojem bi se trebao graditi LNG terminal na Krku i tvrde da nisu zaprimili nikakve pritužbe grupe stranih investitora.

Podsjetimo, zemljište na kojem bi se trebao graditi terminal pripadalo je tvrtki Dioki, koja je otišla u stečaj i koja je u svom vlasništvu imala i DINA Petrokemiju. Dioki je imao dug prema Hypo grupi u iznosu od 23 milijuna eura te je nakon prodaje Hypo grupe zemljište preuzela državna austrijska tvrtka HETA AR, neka vrsta loše banke koju je austrijska država osnovala da bi okrupnila sve loše plasmane Hypo banke. 

28. travanj 2024 21:21