Hrvatska
StoryEditor

Luka Burilović izabran za novog predsjednika Hrvatske gospodarske komore

03. Ožujak 2014.

Novi predsjednik Hrvatske gospodarske komore je Luka Burilović. Odlučeno je tako na današnjoj sjednici skupštine HGK.

Za Burilovića je u drugom krugu glasovalo ukupno 41 članova Skupštine, dok je Damir Kuštrak kao drugi najozbiljniji kandidat dobio 30 glasova.

U prvom krugu od 72 glasačka listića Damir Kuštrak je dobio 29, Luka Burilović 23, Vladimir Ferdelji 16 i Zlatko Hodak 4 glasa.

- Članovi skupštine očito su prepoznali moj program kao najkvalitetniji. Njegov je glavni cilj vraćanje ugleda HGK-u. Naime, neke članice su izgubile povjerenje u Komoru tvrdeći da je ona postala sama sebi svrhom. One stoga moraju za novac koji daju dobiti kvalitetnu ulsugu. Sada kreće proces ‘clean starta‘ da se vidi stanje u Komori jer iako sam član skupštine program sam radio ‘izvana‘ – izjavio je Burilović nakon pobjede dodajući da ne planira ukidanje obavezne članarine.

Novi čelnik HGK dodao je još da predsjednik ne smije biti na skrivenoj plaći velikih gospodarskih subjekata ili politike, već neosvisan te da u procesu reorganizacije ne misli nužno otpuštati radnike, već stručnjake usmjeriti u pravom smjeru.

Ostala tri kandidata čestitala su Buriloviću. Kuštrak je pohvalio kvalitetan i demokratski način izbora kakav do sada nije postojao u sustavu HGK, a Ferdelji je naglasio da je njegov program bio nešto radikalniji, pogotovo u smislu teritorijalne reorganizacije, no da članicama očito paše umjereniji pristup promijenama. 

Prije glasovanja četiri su kandidata imala skromne tri minute za predstavljanje programa, te su pokazali kako imaju praktički iste ciljeve.

Zanimljivo je kako nakon predstavljenih programa nitko od Skupštinara niti jednom kandidatu nije postavio ni jedno pitanje.

Podsjetimo, Upravni odbor HGK raspisao je 6. veljače javni poziv za izbor novog predsjednika ove institucije. Svoje kandidature za čelno mjesto u Komori ukupno je dostavilo 17 osoba, od kojih je njih 15 obavilo razgovore s Upravnim odborom, a među kojima su, uz četvoricu izabranih u uži krugi, bili i Vlado Adrić, Tihomir Domazet, Marko Grubišić, Željko Ivančević, Ante Jerković, Goran Jurum, Ivan Malić, Dalibor Marijanović, Marin Pucar, Milan Račić te Rudolf Stracaboško.

Burilović bi funkciju predsjednika trebao preuzeti 01. travnja, a do tada će prva osoba HGK-a i dalje biti Sabina Škrtić.

30. travanj 2024 13:11