Hrvatska
StoryEditor

Maras: Izlazimo iz recesije, Maletić: Ovo su katastrofalni rezultati

06. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Zimska ekonomska prognoza Europske komisije donijela je Hrvatskoj dobru i lošu vijest. Dobra je da bi Hrvatska ove godina mogla imati rast BDP-a od 0,2 posto i po prvi puta nakon šest godina izaći iz recesije. A loša, da smo i dalje najgori u EU.

- Nisam optimističan nego realan. Ono što smo govorili u Vladi sada su potvrdili i u Europskoj komisiji. Ne vjerujem da će biti potrebe za rebalansom proračuna. Ovo su ohrabrujući rezultati. Neće sve odmah biti divno i krasno, ali polako izlazimo iz recesije. Vlada je sklona potezima koji će pomoći hrvatskim građanima - rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sinoć u emisiji HRT-a Otvoreno.

- Ovo su katastrofalni rezultati. Govorimo o istim rezultatima. Rast u 2015. godini bit će 1,2% govorilo se pred godinu dana. Nabrojali su nam u Bruxellesu sve što trebamo napraviti da bi se to ostvarilo, ali nije se to provelo. Vlada daje ad hoc rješenja koja su dugoročno loša rješenja, to je rekao danas i povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici - rekla je pak Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

Analitičar dr. Goran Vojković smatra kako su Vladina rješenja ad hoc rješenja.

- BDP raste u SAD više od 3%, Latinska Amerika 3%, Europa 1,6%. Ako svijet raste 3%, a mi 0,2% - mi onda kaskamo za njima. Što se tiče ‘švicarca‘ u mjerama su realno sudjelovali i HDZ i SDP. Da nije HDZ promijenio zakon prije ulaska u EU ne bi se ovo sada moglo provesti. Kod oprosta dugova trebamo znati što je socijalni koncenzus: imaju li svi ljudi  grijanje? Je li socijalna mjera opraštanje dugova za premium modele mobitela. Ajmo da svi imaju struju, da svi mogu imati 200-300 kWh struje. Najveći dugovi su za mobitele. Umirovljenik koji živi od 2000 kuna odvoji za režije i ostane mu 800 kuna. Što će radnik s 3200 kuna? Pa platiti dugove onih kojima je oprošteno, jer će telekom operater to nadoknaditi kroz cijenu usluge - rekao je Vojković.

S njime se nije složio ministar Maras koji smatra kako je građanima u dugovima trebalo pomoći.

- Pa nisu ljudi računali kada su kupovali mobitel da će ostati bez posla i neće moći platiti - uzvratio je ministar.

- Mislim da će točka preokreta biti kada svi zajedno, plavi, crveni, zeleni, crni, sindikati nađu konsenzus i svi zajedno odluče spasiti Hrvatsku. Svi znamo koje reforme treba provesti i dok to ne napravimo neće doći do boljeg i kvalitetnijeg oporavka -  rekao je poduzetnik Tomislav Debeljak.

28. travanj 2024 11:20