Hrvatska
StoryEditor

Maras predstavio mjere za poticanje startupova

12. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je mjere za poticanje razvoja startupa, Pre-Seed fond i nastavak mikrokreditiranja.

Nova mjera koju je donijelo ministarstvo poduzetništva i obrta je Pre-Seed fond, a namijenjen je za inovativne startupove koji imaju otežan pristup finaciranju radi nedostatnosti kolaterala i poteškoća u procjeni budućih novčanih tokova.

Ovaj fond namijenjen je startupovima koji imaju privatnog investitora, te će država uplatiti isti iznos kao poslovni anđeo u temeljni kapital kompanije. Radi se o iznosima od najmanje 50 tisuća do maksimalno 200 tisuća kuna.

- Osigurano je sedam milijuna kuna za taj projekt, a nadamo se da će to biti dovoljno za 70-ak projekata. Ovim potičemo razvoj start up zajednice i potičemo privatne investitore da ulažu. Na taj se način smanjuje rizik i mislim da će to biti dobro prihvaćena mjera – rekao je resorni ministar Gordan Maras.

S time se slaže i Mihovil Barančić koji je suoosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

- U Hrvatskoj je zajednica poslovnih anđela mala, a mislim da je ovo poticaj da se više ulaže. Hrvatski startupovi su kvalitetni i mislim da ćemo kroz ovu mjeru dobiti još bolju sinergiju – rekao je Barančić.

Također predstavljen je nastavak mikrokreditiranja poduzetnika, a predsjednik Uprave HAMAG-Bicroa Darko Liović pohvalio se da se dosadašnji krediti uredno vraćaju, te da je ove godine osigurano 5 milijuna kuna. Također izjavio je da će HAMAG Bicro na svojim stranicama danas objaviti poziv inovativnim tvrtkama za prijavljivanje svojih tvrtki za Cebit, a gdje će najboljih osam ići o trošak agencije.

28. travanj 2024 23:34