Hrvatska
StoryEditor

Marihuana uskoro u redovitoj uporabi, ali kao lijek

13. Kolovoz 2015.
Piše:
Ato Markin

Dobar dan, molim vas marihuanu. Nakon što pokažete recept, ljekarnik vam daje vašu kutijicu. Nestvarno? E upravo bi se to moglo uskoro dogoditi

Naime, stručno povjerenstvo za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nedavno je završilo s radom i preporučilo smjernice temeljem kojih bi se donio pravilnik za uporabu marihuane. No, da bude jasno - marihuanu će moći koristiti samo oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma. Naime, stručno povjerenstvo ne preporuča uporabu marihuane za neurološke bolesti poput Parkinsonove bolesti i epilepsije, te psihijatrijske poremećaje poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Ipak prije nego marihuana bude legalno dostupna valja ispuniti nekoliko preduvjeta. Prije svega valja usvojiti izmjene u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojima će se omogućiti liječenje lijekovima i pripravcima na bazi medicinskog kanabisa. Izmjenama pravilnika regulirat će se prava na proizvodnju i distribuciju indijske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata. Da bi se to moglo dogoditi u relativno kratkom roku kazuje činjenica kako su promjene u završnoj fazi, a nakon uuglašavanje Vlade bit će stvoreni uvjeti za objavljivanje pravilnika.

Stručno povjerenstvo je u izvještaju ukazalo na činjenicu kako niti jedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci pomažu u smanjenju simptoma pa se preporučuju koristiti, uz, navodi se u izvještajima, uporaba istih uz uobičajene oblike liječenja.

12. svibanj 2024 14:33