Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Imamo novi razvojni model, više ne trebamo nove autoceste i stanove

25. Svibanj 2015.

Hrvatska je ušla u razdoblje novoga razvojnog modela koji se oslanja na konkurentnost i produktivnost, a ne više na goleme javne investicije u infrastrukturu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Vlade Zoran Milanović na Vladinoj konferenciji Invest HR.

- Imamo novi razvojni model, ne trebamo više stotine kilometara novih autocesta i tisuće novih stanova, nego ulaganja u kvalitetu, kaže Milanović.

Kako bi taj novi model opstao, Milanović ističe da mu trebaju stabilnost i mir, stabilan demokratski ustroj, fiskalna odgovornost i ekonomska kompetentnost.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, kazao je da je Hrvatska definitivno povoljnija ulagačka destinacija nego prije par godina. Ona, po njegovim riječima, ima stabilan politički sustav, dio je europskog tržišta i ima kvalitetnu radnu snagu, industrijsku tradiciju, očuvanu prirodu i dobru infrastrukturu. Hrvatska bi, kaže Grčić, morala godišnju investicijsku aktivnost dovesti barem do 25 posto BDP-a. U budućnosti, dodaje, treba povećati udio privatnih investicija nauštrb javnih. 

Investitorima je poručio da u Hrvatskoj više nema prostora za dizanje poreza.

- Otpočeo je novi, nezaustavljivi investicijski val koji će biti pokretač ekonomskog oporavka, istaknuo je Grčić.

Čelnik Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, pak, izvijestio je da interes ulagača za Hrvatsku raste te da Agencija trenutno prati 120 investicijskih projekata. Zaključio je da je situacija bolja nego prije, ali da valja još puno raditi kako bi rezultati bili i bolji.

30. travanj 2024 07:00