Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Izbori su uvijek odmjeravanje s HDZ-om

19. Svibanj 2013.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako su izbori uvijek odmjeravanje s HDZ-om te da vjeruje kako je SDP najjača stranka u Hrvatskoj, ali misli kako ni današnji lokalni izbori neće potpuno jasno dati odgovor na to pitanje.

- Izbori su uvijek odmjeravanje s HDZ-om, vjerujem da smo mi najjača stranka u Hrvatskoj, ali mislim da ni ovi izbori neće potpuno jasno dati odgovor na to pitanje - rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je poslijepodne glasovao na lokalnim izborima na izbornome mjestu u Krajiškoj ulici. Na novinarsko pitanje hoće li građani danas birati lokalne čelnike ili kažnjavati Vladu, Milanović je odgovorio kako se ‘građani uvijek na međuizborima - europskim i lokalnim izborima - na neki način očituju o vladi i u pravilu ju kazne‘.

Smatra kako građani baš i nisu kaznili SDP na europskim izborima, ali da je stranka mogla proći i bolje, no da se to nije dogodilo zbog maloga postotka odziva birača na europskim izborima. Dodao je kako je sada teško govoriti o očekivanjima te da je kao predsjednik stranke ‘pristran i navija za svoje‘. Jer, kako je objasnio, ima ‘milijun općina, gradova, županijskih lista, a tu je i drugi krug‘. Istaknuo je da SDP očekuje dobre rezultate u gradovima te napomenuo kako je sada ‘tu i malo drukčija matematika, a naši glavni protivnici su u stvari neovisne liste, koje su u pravilu uvijek ovisne‘.

Novinare su zanimala i Milanovićeva očekivanja vezana za izborne rezultate u Istri gdje je SDP-ov kandidat Damir Kajin. Milanovićev odgovor je bio kako, što se tiče SDP-a, "očekuje bolji rezultat nego ikad u posljednjih deset godina". A tko će pobijediti, to ćemo još vidjeti, istaknuo je i dodao kako smatra da će biti komplicirano. Podsjetio je da je SDP na prošlim lokalnim izborima u Istri dobio osam posto glasova te ustvrdio kako će ‘ovoga puta SDP-ova lista dobiti puno više glasova od toga i puno bolji rezultat nego 2009. godine‘. Hoćemo li pak biti najjači to je pitanje jer će, smatra predsjednik SDP, ‘trka biti teška i tijesna jer u Istri SDP praktički nije postojao‘. Ipak, zaključio je Milanović, bit će to veliki napredak u odnosu na izbore 2009. godine.

27. travanj 2024 06:40