Hrvatska
StoryEditor

Milanović predstavio proračun u Saboru, oporba ga nazvala kukavičkim

27. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Premijer Zoran Milanović u Saboru je predstavio Vladin prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu.

Hrvatska je, rekao je Milanović, godinama živjela iznad svojih mogućunosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje tog duga najveći je uteg u naporima da se čim prije izađe iz krize.

- Snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita - rekao je premijer.

Podsjetio da su u 2014. planirani proračunski rashodi u visini 130 milijardi i 500 milijuna kuna, a rashodi 113 milijardi i 100 milijuna kuna, proračunski deficit bit će veći od 17 milijardi kuna.

- To je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od pet posto BDP-a - rekao je premijer koji smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita označava preduvjetom ozbiljnog rasta hrvatskog gospodarstva. Pobrojao je mjere koje vlada kani poduzeti te zaključio kako to daje za pravo da se u iduće tri godine s pravom očekuje definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a.

Milanović je naglasio je da neće doći u pitanje razina socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Uz sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom i socijalnom sustavu te u sustavnu državne uprave, reformama u 2014 i 2015. reorganizirat će se ustroj državnih institucija na terenu, a Hrvatsku očekuje i ozbiljna reforma pravosudne mreže.

Domagoj Milošević iz HDZ-a kazao je kako je ovaj prijedlog proračuna ‘kukavički‘, dok je Ivan Šuker prigovorio prekratkom premijerovom obrazlaganju proračuna.

Premijer je HDZ-ovcima poručio neka naprave alternativni proračun u kojem neka navedu ‘koje dugove trebamo vratiti a koje ne‘.

Vezano uz prozivke HDZ-ovih zastupnika zbog najave da Vlada kani smanjiti mirovine koje se isplaćuju po posebnim propisima, Milanović je kazao kako ‘puno ljudi u Hrvatskoj zarađuje ispod pet i pol tisuća kuna mjesečno‘.

- Da ste se tome protivili dok ste bili na vlasti, to bih uvažio, ali ovako je to čisti populizam – poručio je premijer HDZ-ovu Josipu Đakiću koji je nezadovoljan što će se ta mjera ticati i dijela hrvatskih branitelja, udovica i stradalnika.

29. travanj 2024 11:50