Hrvatska
StoryEditor

Milinović za aferu Fimi Medija prvi put čuo u medijima

04. Veljača 2013.

Na suđenju Ivi Sanaderu i ostalima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media u crni fond HDZ-a danas su počeli davati iskaze prvi svjedoci obrane, a bivši ministar zdravstva i član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović rekao je kako nije primijetio da je predsjednik stranke uzurpirao materijalno financijsko poslovanje i samostalno donosio odluke.

Milinović je objasnio da Sanader to nije ni mogao činiti jer su financijska pitanja ulazila u djelokrug glavnog tajništva.

Ustvrdio je također kako se nitko nije žalio da je sputavan u odlučivanju. - Ja sam imao potpunu autonomiju u djelovanju, u Predsjedništvu i kao ministar - kazao je Milinović koji pretpostavlja da su i ostali članovi Predsjedništva imali autonomiju. Dodao je da je dnevni red Predsjedništva nakon konzultacija s glavnim tajnikom predlagao Sanader, a da je svatko na sjednici mogao predložiti bilo koju točku, što se odnosilo i na financije i na kadrovska pitanja.

Predsjedništvo stranke, kazao je svjedok, obavještavano je barem jednom godišnje ‘na razini informacije‘ o materijalno-financijskom stanju, ali se o tome nije podrobnije raspravljalo.

Svjedok je objasnio da je postojalo pet razina kontrole stranke ustvrdivši da je Predsjedništvo obavilo statutarne dužnosti vezano uz materijalno-financijsko poslovanje, no 2007. nakon što je revizija utvrdila nepravilnosti u financijskom poslovanju na prijedlog predsjednika razriješena je s mjesta šefice računovodstva Branka Pavošević, a na njezino mjesto je došla Marica Glavaš.

Milinović tvrdi da je za aferu Fimi Media prvi put čuo u medijima, a dotada mu nije bilo poznato da se novac trošio mimo računa. - Nikada na Predsjedništvu stranke dok sam ja bio prisutan nije bilo spomena o Fimi Mediji -rekao je svjedok dodavši da nikad nije čuo za Fimi Mediu kao marketinšku agenciju HDZ-a koja je sudjelovala u kampanjama.

Ciljevi Sanadera dolaskom na čelno mjesto stranke 2000. bili su demokratizacija HDZ-a, uvođenje supsidijarnosti, otvaranje HDZ-a koalicijskim partnerima i proueropska orijentacija stranke, rekao je. Suđenje se nastavlja danas svjedočenjem bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora i člana Predsjedništva HDZ-a Luke Bebića.

27. travanj 2024 16:45