Hrvatska
StoryEditor

Miljenić tvrdi da se uvid u zemljišne knjige neće naplaćivati

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Sabor je danas nastavio zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, kojim se predviđa osnivanje Visokoga zemljišnoknjižnog suda kako bi se ujednačila sudska praksa u zemljišnoknjižnim predmetima.

- Izmjene zakona o zemljišnim knjigama omogućit će da se jednaki problem jednako riješi u svakom dijelu zemlje - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavljajući zakon Saboru. Tako će se osnovati Visoki zemljišni sud koji će ujednačiti sudsku praksu, a zemljišne knjige ubuduće će se voditi samo u elektroničkom obliku.

Ovom prilikom ministar Miljenić opovrgnuo je medijske napise da će se uvid u elektroničke knjige ubuduće naplaćivati, o čemu smo pisali u novom broju Lidera. - Morate imati javnu zemljišnu knjigu. Ona je bitna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo. Otvorena je mogućnost da se uvid u tu knjigu naplaćuje samo onda kad se ti podaci koriste u komercijalne svrhe. To financiraju svi građani, ali ako to netko dalje naplaćuje, logično je da sudjeluje barem u održavanju sustava - kazao je Miljenić.

O tome što stoji iza Konačnog prijedloga zakona o zemljišnim knjigama u novom broju Lidera pisao je profesor Hrvoje Kačer te upozorio na neke činjenice koje su ostale izvan žarišta javnosti.

- Mnogo je novosti u tome zakonskom prijedlogu. Jedna od njih je ukidanje besplatnog uvida u podatke o zemljišnoj knjizi na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa. Besplatni uvid, a riječ je o više od 20 milijuna posjeta na godinu razini s trendom povećanja broja ili zadržavanja, uz kvalitetu dostupnih podataka, jedan su od najvećih dosega naše države, nešto u čemu se možemo usporediti s bilo kojom razvijenom državom u svijetu. No u obrazloženju Konačnoga prijedloga jasno je napisano da je taj besplatni uvid bio omogućen (samo) zato da se svi nositelji zemljišnoknjižnih prava potaknu na uvid u zemljišne knjige i osigura javnost rada zemljišnoknjižnih sudova. Budući da je taj cilj ostvaren, više nema razloga da sustav bude besplatan jednostavno mora biti samoodrživ – napisao je Kačer.

Nakon današnje izjave ministra Miljenića profesor Pravnog fakulteta Hrvoje Kačer upozorio je na neke činjenice: Na web stranici Hrvatskog sabora, pod dnevnim redom aktualne sjednice nalazi se i Prijedlog Zakona broj 239 koji ima čl. 32. koji u dijelu koji se odnosi na novi član glasi:(1)Uvid u glavnu knjigu može se ostvariti i putem mrežnih stranica Ministarstva pravosuđa, ali takav podatak nema svojstvo javne isprave.(2) Za uvid iz prethodnog stavka može se propisati naknada čiju visinu i način plaćanja određuje ministar nadležan za poslove pravosuđa.

- Nigdje nema ni riječi o razlikovanju komercijalnog i nekomercijalnog korištenja, ma što to značilo – ističe Kačer i objašnjava kako je točno da taj član 32 ne obuhvaća samo ovu naknadu iz novog članka 170 nego i druge naknade, ali nema ni jednog podatka koji bi trebalo razumijeti tako se uvid u knjige neće naplaćivati građanima i pravnim osobama koji skrbe o svojoj imovini.

14. svibanj 2024 15:12