Hrvatska
StoryEditor

Mirela Holy: Ugrožena je energetska suverenost Hrvatske

04. Studeni 2014.
Piše:
liderhrt

Nakon što je zatvoren prvi krug natječaja za istraživanje nafte i plina na 15 lokacija u Jadranu, na koji se javilo ukupno šest kompanija, predsjednica ORaH-a Mirela Holy sinoć u emisiji HRT-a Otvoreno kazala je kako je energetska suverenost Hrvatske ugrožena.

- Ne zna se hoće li se plin i energenti koji se ‘izvuku ‘ iz Jadana ostati u Hrvatskoj ili se prodavati vani - kazala je Holy i upozorila kako je ovaj projekt ekološki rizičan jer je Jadran plitko i zatvoreno more i svaka bi nesreća predstavljala ‘katastrofu‘. Nisu protiv istraživanja, dodala je, ali su protiv eksploatiranja nafte u Jadranu. Hrvatska se mora okrenuti obnovljivim izvorima energije, ponovila je.

U emisiji je Mirela Holy pokazala istraživanja koja je provodila Ina niz godina prema kojima u Jadranskom bazenu nema komercijalnog temelja za eksploataciju nafte u Jadranu.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić je kazala kako se ne radi o dovoljno jasnim podacima, a dio je dokumentacije i stradao. Imamo ugljikovodike, a radi li se o plinu ili nafti - moramo tek vidjeti. Dodala je kako postoje ugovori u kojima je točno naznačeno kako će dobit od ‘ugljikovodika iz Jadrana‘ dijeliti. Prema njima oko 55 posto prihoda ide državi, a 45 posto investitoru.

Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo HDZ-a Darko Horvat istakao je kako ne treba ići ‘grlom u jagode‘. 

- Moramo javnosti pokazati da su snimanja Jadrana koja je radila tvrtka Spectrum obavljena bez javnog natječaja - što se dogodilo s tim podacima i kakve koristi ima akademska zajednica od njih - to danas ne znamo - kazao je i ponovio kako podržava istraživanje, ali eksploatacija može početi tek onda kad vidimo što imamo i kad se obave ekološke procjene.

30. travanj 2024 03:19