Hrvatska
StoryEditor

Mrsić: Želimo da mirovina bude na razini višoj od 70 posto plaće

23. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je izmjene zakona o mirovinskom osiguranju koje stupaju na snagu početkom iduće godine.

Cilj nam je osigurati da kada se otiđe u punu zasluženu mirovinu, da ona bude dovoljna za dostojan život na razini višoj od 70 posto plaće – rekao je Mirando Mrsić na predstavljanju promjena u mirovinskom osiguranju. Dodao je da ovim zakonom želi osigurati adekvatan, održiv i moderan mirosvinski sustav, te osigurati odgovarajući i siguran prihod umirovljenicima i njihovim obiteljima.

Osnovni zahtjev je da se uspostavi održivi socijalni i ekonomski sustav s obzirom na sve starije stanovništvo u Hrvatskoj, a posebno s obzirom na nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenih. Trenutno je to 1 naprema 1,23, a početkom devedesteih je bio jedan naprema četiri što je puno lakše za pratiti. U novom zakonu poboljšan je sistem bonifikacije zbog kasnijeg odlaska u mirovinu, a novost je da će se uz mirovinu moći raditi na pola radnog vremena bez zamrzavanja iste.

- Problem je što kao stanovništvo starimo i trebamo produžiti radni vijek i to adekvatno nagraditi. Stimulirat ćemo ostanak u duljem radnom odnosu, ali i nagrađivati one koji su dugo bili osiguranici. Tako će se moći ići u mirovinu bez penalizacije sa 60 godina i 41 godinom radnog staža, a također bez penalizacije će u mirovinu moći i oni osiguranici koji u dvije godine nakon odlaska u stečaj njihove tvrtke nisu mogli naći posao a imaju uvjete za prijevremenu mirovinu – istaknuo je Mrsić.

Također će se dogoditi i promjene u invalidskim mirovinama, te se uvode privremene invalidske mirovine. Osiguranik koji nakon završene rehabilitacije ostane nezaposlen moći će je koristiti dok ne nađe posao, a novost je da će vještaci umjesto poslova koje radnik ne može raditi pisati koje poslove može.

Mijenja se i način izračuna osnovne mirovine prema omjerima iz prvog i drugog stupa što će na kraju donijeti jednostavniji i povoljniji izračun. Nakon što se uskladi odlazak u mirovinu muškaraca i žena, slijedi podizanje praga za odlazak u mirovinu za sve. Tako će se nakon osam godina prijelaznog perioda od 2038. godine u mirovinu odlaziti sa 67 godina.

- Prema izračunima osobe koje u mirovinu odu sa 67 godina uživat će u mirovini godinu dana više nego oni koji sada otiđu sa 65 – rekao je Mrsić.

Također odvajaju se isplate radničkih mirovina i onih koji su dobivene po zaslugama kao što su saborske, akademske i slične mirovine. Ministar se također pohvalio da su većinu točaka iz plana 21 uspješno odradili, a ostalo im je još da uspostave takozvani nulti potporni stup, te utvrditi minimalnu osnovicu za uplatu doprinosa po kvalifikaciji osiguranika.

17. svibanj 2024 14:07