Hrvatska
StoryEditor

Na Dan žena prosvjedni marš protiv novog Zakona o radu

08. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Danas se na Dan žena u Zagrebu održava prosvjedni marš pod sloganom Nećemo zaboraviti 8+8+8, preuzet iz radničkog pokreta 1886. kad su se radnici borili za osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna. Ženske udruge ovom akcijom ponovno žele upozoriti da novi zakon o radu (ZOR) "mora pasti" jer lošim rješenjima pogađa sve, posebice žensko radništvo.

Prosvjedno okupljanje započelo je u 10.30 ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Zvonimirovoj ulici odakle se krenulo do Trga bana Jelačića gdje su predstavnice Ženske mreže Hrvatske, Ženske sindikalne grupe i Ženske fronte za radna i socijalna prava pročitale zahtjeve i dijelile letke.

Organizatorice prosvjednog marša pozvale su građane da im se pridruže upozoravajući da prijedlog novog ZOR-a donosi feksibilizaciju tržišta rada i rasap socijalne sigurnosti, a prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru bez argumentirane javne rasprave i unatoč žestokom protivljenju svih sindikalnih središnjica.

Tim bi zakonom, kažu, posebice bile pogođene žene jer više od 90 posto novozaposlenih žena radi s ugovorima na određeno vrijeme, što ih osobito diskriminira u slučaju trudnoće i majčinstva. Uz to novi bi zakon imao teške posljedice po žene i zbog nemogućnosti usklađivanja njihovog privatnog života, rada i obiteljskih obveza.

17. svibanj 2024 20:30