Hrvatska
StoryEditor

Nadzorni odbor HRT-a traži Radmanovu smjenu

08. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je Radman u imovinskoj kartici bio dužan navesti svu svoju imovinu, uključujući i hotel u Sloveniji, što je on propustio učiniti.

S tri glasa za i jednim suzdržanim Nadzorni je odbor na hitnoj i otvorenoj sjednici odlučio pokrenuti postupak za razrješenje Radmana, koji je prije izjavio da se neće sam povući s čela HRT-a.

Osim zbog neprijavljivanja hotela u imovinskoj kartici postupak za Radmanovo razrješenje pokrenut je i proslijeđen Saborskom odboru za medije zbog nepravilnosti u imenovanjima na HRT-u, upletanja u program, seksističkog ispada protiv jedne zaposlenice i proglašavanja novinara zlom koje poziva na linč.

Radman je bio prisutan na sjednici Nadzornog odbora, ali njihovu odluku nije želio komentirati novinarima. U znak potpore Radmanu danas se na HRT-u potpisivala peticija.

Prema Zakonu o HRT-u postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a pokreće Nadzorni odbor, a prijedlog za razrješenje Saboru podnosi Odbor za medije. Glavnog ravnatelja imenuje i razrješava Sabor većinom glasova svih zastupnika na mandat od pet godina. U slučaju prestanka mandata glavnog ravnatelja, Sabor do izbora novog ravnatelja imenuje vršitelja dužnosti, najdulje na rok od šest mjeseci.

18. svibanj 2024 14:27