Život
StoryEditor

Nova verzija Milijunaša i Potjere nakon uvođenja eura, HRT objasnio sve novosti

16. Prosinac 2022.
foto Hrti

Nova 2023. godina za Hrvatsku donosi brojne (pozitivne) promjene – ulazimo u eurozonu i Schengen, nedavno je ukinuto dvostruko oporezivanje s SAD-om, prije toga i vize za ulazak u SAD, a ubrzo ćemo saznati i hoćemo li u Novu zakoračiti s broncom sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru.

Zamjenom kune eurima, veliko će osvježenje doživjeti i popularni HRT-ovi kvizovi ‘Tko želi biti milijunaš?‘ i ‘Potjera‘. Nakon prvotne neizvjesnosti hoće li se kvizovi nastaviti emitirati te koliki će biti iznosi nagrada u eurima, s Hrvatske radiotelevizije danas je stigla službena potvrda. I u ‘Milijunašu‘ i ‘Potjeri‘ uživat ćemo i tijekom 2023.godine, a pravo iznenađenje jest što će se iznosi nagrada povećati.

– Kviz ‘Tko želi biti milijunaš‘ nastavlja s emitiranjem nakon Nove godine, sa sadašnjim imenom te iznosima u eurima. Iznosi će biti nešto viši u odnosu na dosadašnje te vjerujemo kako će gledatelji i dalje sa zanimanjem pratiti naš kviz. Što se tiče kviza ‘Potjera‘, sadašnji iznosi bit će preračunati u euro – kratko su komentirali s HRT-a.

To bi značilo da, prema sadašnjem fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za 1 euro, najveća nagrada od milijun kuna iznosila bi 132.722,81 eura. Prema najavi HRT-a, taj će se iznos, pretpostavljamo, zaokružiti na nešto veću, okruglu cifru.

Dakle, tko se prijavi i sudjeluje u ‘Milijunašu‘ nakon Nove godine, mogao bi, prema sadašnjem kunskom izračunu, postati i više nego milijunaš. S druge strane, ulazak u eurozonu neće imati većeg utjecaja na natjecatelje u ‘Potjeri‘, osim što će iznosi biti navedeni u eurima.

Na HRT-u se razmišljalo i o opciji da nagradni fond ‘Milijunaša‘ pokrivaju sponzori, prema uzoru na druge zemlje, pa da novčana nagrada bude i veća, no čini se da se od te ideje odustalo.

Primjeri drugih zemalja

Prema iskustvima drugih europskih zemalja, dalo se naslutiti u kojem će smjeru ići i HRT sa svojim odlukama o novčanim nagradama. Susjedna Slovenija doživjela je sličan scenarij prilikom ulaska u Europsku uniju i eurozonu 2007. godine. Naime, nakon zamjene slovenskih tolara eurima, nagrada je skočila sa 62.593 eura (15 milijuna slovenskih tolara) na čak 100 tisuće eura.

Međutim, Hrvati mogu biti sretni i zadovoljni jer su Slovačka, Estonija, Latvija i Litva uoči uvođenja eura odlučile prestati emitirati svoje verzije ‘Milijunaša‘.

Za sada još nije poznato kolika će biti konačna cifra koju će biti moguće osvojiti u hrvatskom ‘Milijunašu‘, no sasvim je sigurno da će budući natjecatelji svojim znanjem imati priliku dobiti veće novčane nagrade nego sada.

Također, postoji nada da će Hrvatska nakon točno 20 godina u 2023. godini dobiti drugog milijunaša (doduše, milijunaša samo u kunama), jer je do sada u povijesti hrvatske inačice kviza samo jedna osoba točno odgovorila na svih 15 pitanja i osvojila milijun kuna. Bila je to Mira Bićanić, profesorica hrvatskog jezika iz Virovitice, davne 2003. godine.

24. travanj 2024 08:36