Hrvatska
StoryEditor

Najtraženiji konobari, kuhari, pomoćni kuhari i recepcionari

04. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U sklopu tradicionalne akcije ‘Poslovi u turizmu‘, čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.100 radnih pozicija u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo‘.

Unatoč krizi, objavljeno je 66 posto više oglasa za sezonske poslove nego u istom razdoblju prošle godine. Akciju koja potiče sezonsko zapošljavanje i ove su godine podržali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), zatim Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Udruga poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) koji su svoje članice aktivno poticali na pravovremeno zapošljavanje potrebnog kadra. Medijski pokrovitelji projekta bili su poslovni tjednik Lider i specijalizirani B2B časopis Professional. Oglasi iz kategorije ‘Turizam i ugostiteljstvo‘ ostvarili su udio od 22 posto u ukupnom broju oglasa portala MojPosao. Od ukupnog broja objavljenih sezonskih poslova, većina oglasa (62%) odnosi se na županije na Jadranu što je porast od 5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najtraženija zanimanja u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo‘, ove su godine bila konobar, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhinjski radnik te recepcionar. Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Grad Zagreb (23%), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (16%), Istarsku (12%) te Primorsko-goransku županiju (10%).

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu (6% od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Dubrovnik zasjeo na drugo mjesto ljestvice s 4 posto objavljenih oglasa. Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u većini oglasa je tražena srednja stručna sprema (62%). Stručna sprema nije bila bitna u četvrtini oglašenih radnih pozicija (25%), a u 23 posto traženi su kvalificirani radnici.

Činjenici da se sezonski posao može se dobiti i bez prethodnog radnog iskustva govori u prilog podatak da u polovici natječaja (51%) iskustvo nije navedeno kao obavezni uvjet. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo, u prosjeku su bile potrebne dvije godine iskustva.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 27 posto oglasa, i to ponajviše engleskog jezika (53% napredno, 26% osnovno i u 14% profesionalno). U 29 posto oglasa tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u 21 posto poznavanje talijanskog jezika. Poznavanje rada na računalo tražilo se u svega 10 posto oglasa.

Ove se godine u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo‘ u 68 posto oglasa nudio rad na određeno. Istovremeno, u 35 posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 8 posto oglasa bilo je namijenjeno studentima, a 28 posto za honorarne, odnosno sezonske radnike.

29. travanj 2024 10:03