Hrvatska
StoryEditor

‘Najviše otpuštanja bit će u HŽ-u‘

23. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić gostujući u Dnevniku HTV-a, rekao je da će u iduće četiri godine broj zaposlenih u njegovom resoru biti smanjen za 10.000 kroz planove restrukturiranja, ali da to ne uključuje samo otpuštanja nego modernizaciju, investicije i samofinancijsko restukturiranje.

Istaknuo je da postoji plan za svaku od 54 tvrtke u njegovom resoru u kojem su velike tvrtke poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, Hrvatske pošte i Croatia Airlinesa. Najviše otpuštanja, kako je rekao, bit će u HŽ-u iz kojih će u četiri godine otići sedam tisuća ljudi.

Vezano uz odluku vlade o provedbi postupka odabira savjetnika koncesiju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, odnosno mogućeg davanja autocesta u koncesiju, ministar je rekao da se javilo nekoliko svjetskih financijskih institucija i fondova ali nije želio govoriti o imenima.

Te dvije tvrtke, kazao je ministar, trenutno duguju četiri milijarde kuna. Moramo ići u ukupno smanjenje dugova i ako taj novac (od koncesija) možemo dobiti odmah za smanjivanje dugova, ostaje 60 lipa iz goriva koje možemo uložiti u željeznicu ili za regionalne ceste, rekao je ministar. Kazao je da vlada time taj novac vraća hrvatskim građanima, a da se autoceste, ako se pronađe koncesionara, za 30 godina vraćaju u vlasništvo Hrvatske. Neovisno o tome uđe li se u postupak koncesioniranja u Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka-Zagreb provest će se restrukturiranje jer u njima ima viška zaposlenih, rekao je ministar.

27. travanj 2024 22:13