Hrvatska
StoryEditor

Očekujemo povećanje prihoda od ambalažnog otpada za 15 do 20 milijuna kuna

11. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je danas što je sve napravljeno u posljednjih godinu i pol dana kako bi se riješili postojeći problemi i osigurao sustav gospodarenja ambalažnim otpadom u kojemu više neće biti mogućnosti za zloupotrebe, manipulacije i monopol.

- Želimo u sljedećih par godina udvostručiti broj radnih mjesta direktno zaposlenih u gospodarenju otpadom sa 6.000 na 12.000. Želimo omogućiti firmama koje posluju sa sirovinama i otpadom da povećaju broj zaposlenih, da investiraju. Želimo osigurati čist, siguran okoliš svima nama i našoj djeci. Ukratko, želimo gospodariti otpadom.“ - rekao je Zmajlović.

Istakao je kako su donošenjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom u srpnju 2013. stvorene pretpostavke za otvaranje tržišta i uspostavu tržišnih principa.

Uvodi se, kazao je, automatizacija po uzoru na najbolje europske i svjetske prakse, a to će rezultirati racionalizacijom u svim dijelovima sustava. Na većini mjesta za otkup ambalaže u Hrvatskoj uvest će se uređaji za kontrolu, brojanje, sortiranje i prešanje ambalaže. Time će se spriječiti pogreške pri brojanju koje su posljedica ljudskog faktora.

Uređaji će imati povratnu vezu sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u koji će se u stvarnom vremenu prenositi podaci o količinama ambalaže i svi podaci će biti objedinjeni u registru svih dionika u sustavu. Time će se spriječiti manipulacije podacima o količinama. Procjena je da je do sada oko 40 % ambalaže prolazilo mimo sustava.

Zahvaljujući prešanju i baliranju smanjit će se volumen ambalaže što će dovesti do racionalizacije u troškovima prijevoza, a također i uštede na količini vreća u kojima se ambalaža prevozi. Obavljeni su pregovori sa trgovačkim lancima te će prije ljeta krenuti pilot projekt uvođenja uređaja na otkupnom mjestu.

Do kraja 2014. godine uređaji za brojanje, sortiranje i prešanje ambalaže bit će uvedeni u barem trećinu od 1820 mjesta za otkup ambalaže na kojima je to moguće, prije svega zbog raspoloživog prostora. Tamo gdje je moguće, do kraja sljedeće godine uređaji će biti uvedeni u 90 % mjesta za otkup.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od sada će otkupne cijene formirati sukladno tržišnim cijenama iz relevantnih izvora na EU tržištu. Pritom će se poštivati načelo blizine navedeno u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, kako bi se omogućilo tvrtkama u Hrvatskoj da zadrže i povećaju posao. Svjetska tržišna cijena umanjiti će se za očekivana onečišćenja, što je 15 % za PET i po 10 % za staklo i metal. Odluka je donesena danas i stupa na snagu 1. ožujka 2014. godine.

- Samo zbog promjene cijene, u odnosu na 2013. godinu, očekuje se povećanje prihoda od prodaje ambalažnog otpada oporabiteljima za 15-20 milijuna kuna. To je jedan i pol do dva puta više nego do sada – istaknuo je ministar Zmajlović zaključivši kako se podizanjem otkupne cijene napokon stvara realno tržište sirovinama.

21. svibanj 2024 00:45