Hrvatska
StoryEditor

Od petka započinje isplata osiguranih depozita Banke splitsko-dalmatinske u poslovnicama HPB-a

09. Lipanj 2016.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) od petka, 10. lipnja započinje s isplatom osiguranih depozita u Banci splitsko-dalmatinskoj, a osigurani će se depoziti isplaćivati u svim poslovnicama Hrvatske poštanske banke (HPB).

DAB je, naime, u četvrtak pozvao sve deponente Banke splitsko-dalmatinske da, počevši od 10. lipnja 2016. godine, podnesu zahtjev za isplatu obeštećenja u HPB-u. Isplata obeštećenja provodit će se u svim poslovnicama te banke, navodi se u pozivu koji je DAB objavio na svojim internet stranicama.

Hrvatska narodna banka (HNB) je 24. svibnja podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Bankom splitsko-dalmatinskom jer je utvrđeno da joj je imovina manja od obveza te da uskoro neće moći ispunjavati svoje obveze, a objavila je i rješenje o nedostupnosti depozita u toj banci.

Dan nakon toga, 25. svibnja, iz DAB-a su poručili da imaju spremna sredstva za isplatu osiguranih depozita u Banci splitsko-dalmatinskoj te da vjeruju da će biti u mogućnosti s isplatom započeti i prije zakonskog roka od 20 radnih dana.

Da počinje isplata obeštećenja deponentima Banke splitsko-dalmatinske danas je objavio i HPB.

Deponenti Banke splitsko-dalmatinske koji imaju pravo na isplatu osiguranih depozita od sutra, 10. lipnja mogu u bilo kojoj od 53 poslovne jedinice HPB-a podnijeti zahtjev za obeštećenje. HPB je jedina isplatna banka, a zahtjeve za isplatu obeštećenja može podnijeti vlasnik depozita ili ovlaštena osoba, objavljeno je na internet stranicama HPB-a.

Za podnošenje zahtjeva, vlasnik depozita - fizička osoba treba predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, odnosno drugu važeću identifikacijsku ispravu s navedenim OIB-om, a radi potpune identifikacije potrebno je predočiti i izvorni dokument o depozitu (štednu knjižicu, ugovor o oročenju, karticu računa), napominju iz DAB-a i HPB-a.

Isplata fizičkim osobama bit će izvršena u gotovini ili prijenosom na račun, a svim ostalim deponentima prijenosom na račun.

Kako objašnjavaju iz DAB-a, deponent-vjerovnik Banke splitsko-dalmatinske u HPB-u će preuzeti popunjeni zahtjev - zahtjev je popunjen podacima koje je DAB preuzeo od Banke splitsko-dalmatinske te sadrži podatke o deponentu, iznosima svih depozita preračunatima u kune po srednjem tečaju HNB-a na dan 25. svibnja 2016. godine, iznosima dospjelih obveza deponenta prema Banci na isti dan te obračunatom iznosu obeštećenja.

Ako je deponent suglasan s podacima navedenim u zahtjevu, treba ga potpisati pred djelatnikom HPB-a i podnijeti na naplatu uz predočenje izvornih dokumenata o depozitima (štedne knjižice, ugovori o oročenju i kartice računa). Ako, pak, deponent nije suglasan s podacima u obrascu zahtjeva, ako zahtjev nije izdan ili iz drugih razloga, deponent može podnijeti prigovor DAB-u.

Rok za podnošenje zahtjeva je tri godine od dana objave nastupa osiguranog slučaja u Narodnim novinama, u ovom slučaju najkasnije do 1. lipnja 2019. godine.

Pravo na obeštećenje utvrđuje se prema ukupnim sredstvima po svim depozitima (bez obzira na valutu) pojedinog deponenta na dan 25. svibnja 2016. godine, uključujući dospjele kamate, umanjenim za sva prava Banke koja se deponentu mogu staviti u prijeboj. Maksimalan iznos prava na obeštećenje je 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan 25. svibnja 2016. godine, odnosno 748.269,90 kuna.

Po ranije objavljenim podacima HNB-a, krajem ožujka ove godine depoziti u Banci splitsko-dalmatinskoj iznosili su ukupno 393,4 milijuna kuna, od čega osigurani depoziti iznose 377,3 milijuna kuna.

19. travanj 2024 12:34