Kripto
StoryEditor

Tužbe SEC-a potaknule egzodus depozita od četiri milijarde dolara s Binancea, Coinbasea i Binance.US-a

12. Lipanj 2023.

Tužbe Američke komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) protiv Binancea, Binance.US-a i Coinbasea potaknule su egzodus oko četiri milijarde dolara depozita iz spomenutih kripto mjenjačnica, prema podacima na blockchainu.

Tri mjenjačnice pretrpjele su kombinirani neto odljev od 3,1 milijarde dolara putem ethereum mreže i 864 milijuna dolara u bitcoinu između ponedjeljka i četvrtka, pokazuju podaci tvrtki za analitiku Nansen i Glassnode. Neto odljev znači da su povlačenja nadmašila dolazne depozite.

Mjenjačnice su uredno obrađivale isplate tijekom tjedna.

SEC je u ponedjeljak prvi put podnio tužbu protiv Binancea, podružnice sa sjedištem u SAD-u Binance.US-a i glavnog izvršnog direktora Changpenga ‘CZ‘ Zhaoa, zbog niza kršenja saveznih zakona o vrijednosnim papirima. Potom je agencija u utorak tužila Coinbase zbog nuđenja neregistriranih vrijednosnih papira javnosti.

Akcije su uznemirile kripto tržište, a kriptovalute koje je SEC okarakterizirao kao vrijednosne papire, uključujući binance coin, cardano, solanu i polygon, pretrpjele su najveći pad. SEC nastoji zamrznuti imovinu na Binance.US-u, zbog čega su bitcoin i ethereum neko vrijeme trgovali uz značajnu premiju u usporedbi s drugim platformama, dok se trgovci i market makeri povlače s platforme.

Kripto trgovci, prestrašeni regulatornim mjerama, masovno su povlačili svoja sredstva s mjenjačnica na koje je ciljao SEC.

Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica po volumenu trgovanja, doživjela je neto odljev od 2 milijarde dolara na ethereum blockchainu tijekom četiri dana, pokazuju podaci Nansena. Mjerni podatak uključuje ethereum i sve tokene temeljene na ethereumu.

Isplate bitcoina također su nadmašile depozite za oko 838 milijuna dolara u tom razdoblju, prema podacima Glassnodea.

Neto odljev od 13.953 bitcoina u srijedu bio je najveće dnevno povlačenje od prošlog prosinca, kada je povjerenje ulagača već bilo uzdrmano nakon kolapsa FTX-a Sama Bankman-Frieda.

Iako su prošlotjedni odljevi bili značajni, oni predstavljaju samo oko 5 posto sve imovine na mjenjačnici, prema Binanceovim kripto novčanicima.

Coinbase je pretrpio milijardu dolara neto odljeva putem ethereuma od ponedjeljka do četvrtka, prema Nansenu. Bitcoin odljevi iznosili su 25 milijuna dolara, po Glassnodeu.

Binance.US neto odljevi iznosili su 75 milijuna dolara na ethereumu, pokazuju podaci Nansena. Glassnode ne prati platformu.

Američka podružnica Binancea priopćila je u petak da bi korisnici trebali povući dolare što je prije moguće nakon ‘iznimno agresivne i zastrašujuće taktike‘ SEC-a protiv tvrtke. Platforma je obustavila depozite u američkim dolarima i uskoro će ukloniti trgovačke parove u dolarima, dok privremeno prelazi na kripto-only mjenjačnicu.

29. travanj 2024 09:28