Hrvatska
StoryEditor

Od sutra 55 tisuća tvrtki ima preduvjete za predstečajnu nagodbu

30. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Od sutra, kada počinje primjena Zakona o financijskom poslovanju čak će oko 55 tisuća tvrtki u Hrvatskoj imati preduvjete za predstečajnu nagodbu.

Toliko ih je naime, u blokadi dulje od 60 dana, a predstečajnu nagodbu mogu pokrenuti dužnici. Za proces nagodbe zaduženo je 60 vijeća koji će voditi procese i imenovati povjerenike iz redova stečajnih upravitelja.

- Pozvat će se vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine prema tom dužniku. I u okviru predstečajne nagodbe dužnici i vjerovnici pokušat će iznaći nekakav način da bi se ta tvrtka ponovno postavila na noge - izjavila je Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine. Ako u tome ne uspiju, dužnike očekuje stečaj. Važna je novina da nagodba ne može trajati unedogled, već najdulje 120 dana.

Najčešće su primjedbe na zakon rokovi plaćanja od 30 i 60 dana. Prema mnogima, preoptimistično za okružje u kojem nitko nikomu ne plaća. Također, mnogi se pitaju kako će dužnik, koji je ionako u problemima, moći snositi troškove nagodbe. Ipak, unatoč primjedbama, zakon su poduprli svi, čak i saborska opozicija.

- Gospodarski rast, likvidnost, zaposlenost - to je nešto što otvara snažne mogućnosti za rješenje nelikvidnosti i izlazak tvrtki iz teškoća i u tom procesu čišćenja ovaj zakon je nužan. To je instrument za koji sam duboko uvjeren da će nam snažno pomoći da ubrzamo proces čišćenja i oporavka hrvatskog gospodarstva, kazao je Čačić. Dodao je da će to biti bolan proces.

Što donosi Zakon?

Rokovi plaćanja

Zakon propisuje tri moguće opcije. Ukoliko se rok plaćanja definira ugovorom, on ne može biti duži od 60 dana. Iznimno, može se ugovoriti i dulji rok pod uvjetom da je dužnik izdao vjerovniku sredstvo osiguranja tražbine s učinkom ovršne isprave. U tom slučaju rok može biti od 360 dana. Ako pak ugovorom nije ugovoren nikakav rok, dužnik je dužan ispuniti obvezu u roku od 30 dana. Rokovi od 30 odnosno 60 dana odnose si i na državu i državne institucije. 

Kapital

Ukoliko gubitak iz tekuće godine zajedno s prenesenim gubicima dosegne polovinu visine temeljnog kapitala društva uprava je dužna u roku od osam dana analizirati uzroke nastanka neadekvatnosti kapitala i predložiti mjere potrebne za ostvarenje adekvatnosti kapitala te ih dostaviti nadzornom odboru, koji je dužan o istom dati mišljenje. 

Insolventnost

Nelikvidnost nastaje kad poduzetnik više od 60 dana kasni u ispunjenju obveza čiji iznos prelazi 20 posto od iznosa obveza objavljenih u godišnjem izvješću za proteklu financijsku godinu ili ako kasni više od 30 dana s isplatom plaća i doprinosa. Insolventnost nastupa kada dužnik trajnije vrijeme ne može izvršavati svoje obveze, a istovremeno je i prezadužen odnosno ako vrijednost njegove imovine ne pokriva postojeće obveze. 

Restrukturiranje

Kako bi ponovno uspostavio stanje likvidnosti, poduzetnik je dužan pokrenuti financijsko restrukturiranje. Ako ne uspije, u roku od 60 dana od nastanka nelikvidnosti, mora pokrenuti postupak predstečajne nagodbe.

Nagodba

Predstečajnu nagodbu pokreće dužnik, a u samu nagodbu provode tročlano nagodbeno vijeće kojeg imenuje ministar financija i povjerenik kojeg imenuje nagodbeno vijeće s liste stečajnih upravitelja. U nagodbenom vijeću nalaze se stručnjaci Fine su obučeni za posreduju između dužnika i vjerovnika u postizanju nagodbe. Dužnik s vjerovnicima pregovora o mogućnostima - od otpisa dijela dugova, pretvaranja potraživanja u kapital do unovčavanja imovine i pronalaženja strateškog partnera.

28. travanj 2024 01:39