Aktualno
StoryEditor

Predstečaj Div grupe: Oko 400 prijava tražbina vjerovnika na 15.000 stranica

29. Kolovoz 2022.
Div grupa

Predstečajna povjerenica Div grupe, krovne tvrtke poduzetnika Tomislava Debeljaka, podnijela je izvješće u kojem se navodi da je dosad zaprimljeno više od 400 prijava tražbina vjerovnika na više od 15.000 stranica, koje još uvijek nisu sve dostavljene sudu.

U izvješću povjerenice Irene Kelave ističe se da je od pokretanja predstečaja krajem travnja Div grupa nastavila redovno poslovanje te da ima 786 zaposlenih radnika i prosječne mjesečne priljeve od 30 milijuna kuna.

Navodi se i kako od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna te podsjeća da je ročište radi ispitivanja tražbina zakazano za 31. kolovoza .

Trgovački sud u Zagrebu krajem travnja zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja Div grupe u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna .

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnio je sâm dužnik preko ovlaštenog odvjetničkog ureda, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je Div grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava ta Debeljakova krovna tvrtka.

- U tom smislu je dužnik trenutno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada. Pored navedenog, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, osobito tržište EU, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike -  navodilo se u u prijedlogu.

Div grupa, osim što je specijaliziran za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, istaknuto je u podnesku.

26. travanj 2024 15:39