Hrvatska
StoryEditor

Otvoreni natječaji za europske milijarde

11. Prosinac 2013.

U Europskoj komisiji danas je predstavljen jedan od važnijih programa ‘europske vlade‘ Horizont 2020, vrijedan ukupno 80 milijardi eura u sljedećih sedam godina i namijenjen istraživanju i inovacijama

Od tog iznosa, više od 15 milijardi bit će dostupno u prve dvije godine za jačanje europske ekonomije znanja i projekte koji, kako objašnjavaju u Komisiji, ‘čine razliku u životima ljudi‘, a raspoređeni su u 12 glavnih područja poput osobnog zdravlja, digitalne sigurnosti i pametnih gradova.

Prijavljivati se mogu kompanije, mala i srednja poduzeća, znanstvenici, sveučilišta i drugi koji mogu ponuditi projekte usklađene s ciljevima programa, odnosno prioritetima kako ih je Komisija po prvi put detaljno odredila. Osim pažljivo određenih područja na koja se novac odnosi, novost je i pojednostavljena procedura koja smjera ubrzati  i olakšati proceduru prijave i realizacije.

Program se uglavnom temelji na konceptu natjecanja, odnosno prijave za financiranje, no uključuje i novce za Europski institut za inovacije i tehnologiju, Zajednički istraživački centar te istraživanja u okviru Euratoma.

Većina natječaja za sljedeću godinu već je otvorena, a projekti se natječu za 7,8 milijardi eura najviše usmjerenih na izvrsnost u znanosti (tri milijarde eura) i industriji (1,8 milijardi za područja poput ICT-a, nanotehnologije, robotike, biotehnologije itd.) te društvene promjene (2,8 milijardi za zdravlje, okoliš, sigurnost, transport i drugo).

Za male i srednje poduzetnike osigurano je oko 500 milijuna eura u dvogodišnjem periodu, premda će u okviru cijelog programa moći računati na najmanje tri milijarde eura. Novi instrument posvećen isključivo MSP-ima nudi lak pristup i jednostavne procedure, a namijenjen je riskantnim istraživanjima u ranoj fazi i stimuliranju velikih inovacija. To, pak, ne znači da će konkurirati isključivo poduzeća temeljena  na istraživanju, već sva ona koja mogu ponuditi inovacije sa širom europskom perspektivom.

Prijaviti će se moći i pojedina poduzeća koja će sama odlučivati o organizaciji projekta i s kim će surađivati na njemu, uz mogućnost uzimanja podizvođača u slučaju da same ne mogu realizirati neke elemente.

Potpora će se odnositi na tri faze inovacijskog ciklusa od procjene izvodljivosti (analiza komercijalnog i tehnološkog potencijala inovacije), preko same inovacije (testiranje, prototipovi, dizajn itd.) do faze komercijalizacije. Sva poduzeća mogu sudjelovati u bilo kojoj fazi. U prvoj će dodjeljivati okrugli iznos, glavnina novca ići će drugoj fazi, dok se treću realizira neizravno, omogućavanjem pristupa kreditima i drugim financijskim instrumentima. Pored ovoga, dostupne su usluge mentoriranja i savjetovanja kroz Enterprise Europe Network.

Detaljna objašnjenja i potrebne informacije može se naći ovdje

19. travanj 2024 15:50