Hrvatska
StoryEditor

‘Ovo je zadnje upozorenje Vladi‘

16. Travanj 2013.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je danas u Osijeku kako će prvosvibanjski prosvjed sindikalnih središnjica u Zagrebu biti zadnje upozorenje Vladi da promijeni smjer i krene prema ostvarivanju stabilnosti i socijalne sigurnosti građana.

Ako ovaj prosvjedni skup Vlada ne shvati ozbiljno uslijedit će druge industrijske i sindikalne akcije, najavio je Novosel na konferenciji za novinare ističući kako sindikati ovim prosvjedom ne ruše Vladu već joj daju zadnje upozorenje.

Novosel je kazao kako su sindikati vjerovali da će prošlogodišnji prvosvibanjski prosvjed upozorenja dovesti Vladu u poziciju da počne provoditi Plan 21 i predizborna obećanja koja su dana građanima i opravdavati povjerenje, ali da je nakon godinu dana stanje daleko teže, a pogotovo u odnosu na razdoblje prije parlamentarnih izbora.

Upozorio je kako danas imamo gotovo 400 tisuća nezaposlenih, a postoji realna šansa da će u idućih nekoliko mjeseci 10 do 15 tisuća radnika u realnom sektoru ostati bez posla.

Naveo je kako će pet sindikalnih središnjica na prvosvibanjskom prosvjedu na Trgu bana Jelačića okupiti 15 do 20 tisuća svojih članova, koji će biti jezgro prosvjeda, a očekuje se još veći odaziv građana.

Ovo je posljednje upozorenje Vladi i ako ovaj prosvjedni skup ne shvate ozbiljno sindikati sigurno više neće upozoravati. Uslijedit će druge industrijske i sindikalne akcije, a one sigurno neće biti upozoravajuće, rekao je Novosel.

Govoreći o zakonskim izmjenama koje se odnose na povećanje minimalne plaće Novosel je kazao kako će poslodavci uvijek prijetiti da će takve odluke utjecati na gubitak radnih mjesta.

Poslodavci su u šest mjeseci pregovora stalno ponavljali da ne prihvaćaju povećanje minimalne plaće ni za jednu lipu pozivajući se na stanje u dva sektora - drvnoprerađivačkoj i tekstilnoj industrija, iako se minimalna plaća odnosi na sve sektore i radnike koji je primaju, rekao je Novosel.

Ocijenio je kako su tvrdnje o gubitku 50 tisuća radnih mesta zbog takve odluke demagogija i pokušaj pritiska na Vladu, koja, nakon donošenja zakona, treba donijeti uredbu o minimalnoj plaći.

Govoreći o pregovorima glede izmjena Zakona o radu Novosel je upozorio kako sindikati neće prihvatiti nikakva umanjenja materijalnih prava radnika ili odredbi koje bi se odnosile na fleksibilnije otpuštanje u bilo kojem sektoru.

28. travanj 2024 21:05