Hrvatska
StoryEditor

Pelješki most ili zatvor dobar su model za JPP

12. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Pelješki most i(li) zatvor dobar su model za Javno privatno partnerstvo (JPP), rekao je u utorak ravnatelj Agencije za javno privatno partnerstvo (AJPP) Damir Juričić.

Okrugli stol nazvan ‘Kontroverze i razotkrivanje JPP-a‘ održan je više s namjerom informiranja medija nego predstavljanja uspješnih projekata. Što se njih tiče trenutno ih je završenih 13, a jedini neuspješan je Sportsko-poslovni centar Lora, tj. Spaladium arena. O tome je Juričić kazao da su krivi i privatni partneri jer nisu uspjeli zaokružit financijsku konstrukciju za čitav projekt. Ukupna vrijednost dosadašnjeg JPP-a je 150 milijuna eura, radi se o osam škola, Autobusnom kolodvoru u Osijeku, dvorani u Križevcima. 

Ukupno to godišnje košta 60 milijuna proračunskih kuna, a ugovor je na 25 godina, što donosi ukupni trošak na 1,5 milijardi. S druge strane ušteda je 4,5 milijuna kuna svake godine. Na okruglom stolu je sudjelovala i Dalia Budriene iz litavske Središnej agencije za upravljanje projekata. U toj baltičkoj zemlji je do danas ugovoreno 40 projekata ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna. I tamo se većinom grade škole i sportske dvorane.

25. travanj 2024 16:12