Hrvatska
StoryEditor

Pevec: CERP ne prodaje svoje dionice Peveca, niti je većinu tih dionica kupila Samoborka

19. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Na stranicama 36, 37 i 38 tjednika Lider, 20. svibnja 2016. godine, autorice Ksenije Puškarć, te na internetskim stranicama www.liderpress.hr naslova „Pevec i Samoborka zajedno u obrani od Bauhausa“, iznesene su brojne neistinite činjenice i tvrdnje.

Šaljemo vam demantij te vas molimo da isti na internetskim stranicama portala Liderpress te u tjedniku Lider objavite po važećem zakonu.

U novom broju Lidera: Pevec i Samoborka zajedno u obrani od Bauhausa

U tekstu se netočno navodi kako je Država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) svoje dionice Peveca počela prodavati još sredinom prosinca prošle godine te kako je većinu tih dionica kupila Samoborka, temeljem javno dostupnih podataka Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD). Točno je, a i javno dostupno te lako provjerljivo da je CERP potkraj prošle godine, točnije 5. studenog donio Odluku o davanju suglasnosti na uvrštenje dionica Republike Hrvatske na Listu dionica koje će se bez naplate dodjeljivati hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Riječ je o 10,16% dionica i ta činjenica stoji uostalom i na stranicama CERP-a.

U tekstu se navodi kako ne misle svi da je Pevec stabilan i poželjan te kako je najam potcijenjen i pod pritiskom banaka koje žele namiriti svoja potraživanja nastala tijekom poslovanja bivšeg vlasnika. Istina je potpuno drugačija. Nedvojbeno je kako Pevec ne radi ni pod kakvim pritiskom banaka, a  zakupnina koju društvo Pevec d.d. plaća za prodajne centre (njih nekoliko  je u zakupu od banaka) rezultat je ponude i potražnje na tržištu nekretnina. Uz to, netočna je tvrdnja kako banke inzistiraju na niskom najmu kako bi se prodale zalihe koje je nagomilao Zdravko Pevec. Skrećemo pozornost na činjenicu kako potonji već sedam godina nema nikave veze s društvom Pevec d.d., a kamoli da Pevec d.d. danas prodaje zalihe iz njegovog vremena.Ta neistina tvrdnja u tekstu nadovezana je i drugom koja kaže kako se zbog toga u Pevecu d.d. prodaje roba ispod cijene što rezultira povoljnim cijenama koje privlače kupce u naše prodajne centre. Pevec d.d., baš kao uostalom i svi ostali trgovački lanci ima konkurentne cijene koje nivelira ovisno o konkurenciji.

S druge strane, u tekstu se, između ostalog navodi kako će se Pevec d.d. teško obraniti od Bauhausa te da će unatoč Samoborkinom „pushu“ banke uskoro tražiti rezultate temeljene na tržišnim uvjetima. Ističemo kako se Pevec d.d. ne brani od Bauhausa već je ta njemačka, a ne kako se u tekstu netočno navodi austrijska tvrtka naš poželjan konkurent kojeg poštujemo i s kojim se ravnopravno borimo na  tržištu. Ne razumijemo navod kako će nas banke tražiti rezultate jer svakome tko prati poslovanja komapnija pa tako i Peveca d.d., jasno je da Pevec d.d. ostvaruje sve bolje i bolje poslovne rezultate i to po svim pokazateljima, rast prihoda te dobiti, a temeljeni na tržišnim uvjetima. Uostalom, u izdanju vašeg tjednika Lider u 1000 najvećih hrvatskih tgvrtki prema ukupnom prihodu u 2015. Pevec je na 71. mjestu, a godinu prije je bio 84.

Pevec d.d.

27. travanj 2024 04:18