Hrvatska
StoryEditor

Piñerúa novi voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju

01. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Svjetska banka imenovala je Carlosa Piñerúu za novog voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju. U banci ističu kako Piñerúa stiže iz Venezuele, te na svoju novu funkciju donosi godine menadžerskog iskustva iz raznih zemalja od Središnje i Južne Amerike do Središnje Azije i Bliskog Istoka.

Piñerúa dolazi s funkcije Koordinatora za pitanja razvoja privatnog i financijskog sektora Svjetske banke u Indoneziji gdje je predvodio najveći Bančin tim za pružanje savjetodavnih usluga na ovom području. Također donosi više od petnaest godina iskustva s Međunarodnim monetarnim fondom gdje je radio kao voditelj misije i savjetnik, koordinirajući usluge tehničke pomoći prema gotovo 30 zemalja u okviru Odjela za Bliski Istok i Središnju Aziju. Piñerúa je makroekonomist po struci, a njegova stručna znanja uključuju pitanja bankovnog i financijskog sektora te konkurentnost.

U Hrvatskoj će se glavna odgovornost Piñerúe sastojati u upravljanju podrškom koju Svjetska banka pruža Hrvatskoj, a koja je utvrđena Strategijom partnerstva s Republikom Hrvatskom za razdoblje od srpnja 2013. do lipnja 2017., s težištem na tri tematska područja.

Ta područja uključuju: pomoć na području javnih financija kroz podršku fiskalnoj konsolidaciji u svrhu ubrzavanja ostvarenja trajnog rasta – s naglaskom na racionalizaciji potrošnje kako bi se osigurala fiskalna održivost u srednjoročnom razdoblju; pomoć Hrvatskoj u jačanju konkurentnosti, s težištem na potrebnim strukturnim, institucionalnim i upravnim reformama kako bi Hrvatska mogla uhvatiti korak s usporedivim zemljama u EU-u; te pružanje pomoći Hrvatskoj da maksimalno poveća gospodarske koristi postajanja državom članicom EU-a povećanjem njezinih kapaciteta u pogledu provedbe usklađenih politika, apsorpcije znatno većih sredstava iz fondova EU-a i pomoći u učinkovitom iskorištavanju ovih sredstava.

U Sloveniji će se Piñerúa usredotočiti na razvoj programa savjetodavnih usluga nakon formiranja nove slovenske vlade.

Otkako je Republika Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politike i analitičke usluge. Dosad je Svjetska banka podržala 51 projekt u vrijednosti od oko 3,5 milijarde USD i odobrila 53 darovnice ukupne vrijednosti od 74 milijuna USD.

18. travanj 2024 21:18