Hrvatska
StoryEditor

Plin i nafta iz škriljca preoblikovat će svjetsko tržište energije

24. Rujan 2013.

Nakon što su pokrenuli energetsku revoluciju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), plin i nafta iz škriljca postaju važni energetski faktor i u ostalim zemljama širom svijeta.

Zahvaljujući tehnologiji hidrauličkog frakturiranja koja se koristi za vađenje nafte i plina iz škriljca, SAD je na putu da postane vodeći svjetski proizvođač nafte do 2017., a neto izvoznik do 2030., pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Osim što radikalno mijenja američki energetski krajolik, revolucija također preoblikuje tržišta u inozemstvu.

Zahvaljujući iznenadnom obilju jeftinog prirodnog plina američki dobavljači električne energije izbjegavaju domaći ugljen pa su ga proizvođači počeli izvoziti po niskim cijenama u Europu i Aziju.

Taj trend oživio je u Europi sklonost termoelektranama na ugljen i ugrozio planove o prijelazu na plinske termoelektrane, unatoč zabrinutosti zbog zagađenja zraka.

Energetski stručnjaci ističu da će u sljedećim godinama SAD vjerojatno početi izvoziti u Europu i Aziju i ukapljeni prirodni plin (LNG).

Američke vlasti već su dale zeleno svjetlo za gradnju četiri izvozna terminala za ukapljeni prirodni plin.

 - Očekujemo da će negdje od 2016. SAD stvarno početi izvoziti veće količine LNG-a i to će u idućim desetljećima iz temelja promijeniti veze među tržištima - rekao je analitičar Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Tim Gould na nedavnoj konferenciji za novinare.

 - SAD neće izvoziti velike količine plina jer će nastojati zadržati domaće cijene na što nižoj razini ali će u konačnici broj izvoznih terminala prema Europi i Aziji premašiti 10 - smatra Jerome Ferrier, čelnik Međunarodne plinske unije.

Europa je također suočena sa škakljivim pitanjem plina iz škriljca. Stari je kontinent trenutno u velikoj mjeri ovisan o ruskom plinu a zahlihe u Sjevernom moru brzo se troše.

Europska unija zasad nije usvojila jedinstvenu plinsku strategiju ali dužnosnici smatraju to pitanje strateški važnim.

Povjerenik EU-a za energetiku Guenther Oettinger kazao je u svibnju da bi plin iz škriljca mogao biti dobar adut u pregovorima s ruskim Gazpromom o novoj cijeni plina.

 - Siguran sam da je opcija plina iz škriljca dobar instrument za naše dugoročne pregovore s Gazpromom i Rusijom - ocijenio je.

28. travanj 2024 19:47