Hrvatska
StoryEditor

Pobijedili svi - HDZ, SDP i Most

09. Studeni 2015.

Izborna kampanja je bila kratka, no izborna noć duga. Iako je HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni pobjednik izbora, Most je za mnoge pravi pobjednik.

Bez koalicije neće biti moguće sastaviti novu vladu, pa se SDP (koalicija Hrvatska raste) nada da i njegov visoki rezultat na parlamentarnim izborima otvara vrata za velike mogućnosti ne samo u kombinaciji s Mostom.

Izgleda da su pobijedili svi – i HDZ, MOST i SDP. Ili možda nitko. No, vidi se ipak da su birači izabrali promjene, a od glasova nezadovoljnih HDZ-om i SDP-om profitirao je MOST. Most je koalicija nezavisnih lista i ne zna se točno kako će djelovati. Već se govori o razbijanju MOST-a s obzirom da se radi o skupini različitih osoba.

Bilo bi najbolje da uskoro dobijemo vladu, kako se ne bi dogodilo ponavljanje izbora. Pri tome je vrlo malo vjerojatna velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Kolika je razlika između te dvije stranke moglo se vidjeti i po njihovim stožerima. U HDZ-ovu stožeru se slavilo isto kao na predsjedničkim izborima, a u SDP-ovu su se vratili ponašanju na kakvo smo navikli, za razliku od domoljubnih izljeva za vrijeme kampanje. Oni su se mogli sastati u bilo kojoj državi na nekom beznačajnom okupljanju. Nadajmo se da na kraju građani neće biti najveći gubitnici izbora.  

Europska komisija očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine narasti na 1,1 posto iako je u svibnju bila predviđala rast od 0,3 posto. Po Komisiji BDP bi trebao otići na 1,4 posto, a 2017. godine na 1,7 posto. Proračunski deficit pri tome pada ove godine na 4,9 posto s prošlogodišnjih 5,6, iduće na 4,7 te godinu dalje 4,1 posto. No, kako bi se smanjio javni dug Komisija poziva na ozbiljnost i strukturne promjene s obzirom da će se dug povećati na 89,2 posto BDP-a ove godine, naredne 91,1 i 2017. g. 92,9 posto. Ovim pokazateljima nikako nije zadovoljna predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja s obzirom da taj rast gospodarstva smatra dugoročno stagnirajućim. Za nju, s takvim očekivanjima nema zapošljavanja niti rasta konkurentnosti te bi se trebalo ići prema tri posto. HUP se nada da će buduća vlada imati snage za promjene, no u programima dvije najveće koalicije nisu pronašli kako će se teškoće rješavati. Analitičari svime nisu bili iznenađeni s obzirom da su i sami najavljivali takva povećanja. Zdeslav Šantić glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke pojašnjava da smo se priključili članicama Europske unije u gospodarskom oporavka, no za razliku od njih nismo proveli fiskalnu konsolidaciju i prilagodbu.

Na Deloitteovu popisu 50 najbrže rastućih srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki hrvatskim tvrtkama pripada sjajnih osam mjesta, čak dvostruko više nego prošle godine. Softverska tvrtka Serengeti se našla najviše, na devetom mjestu, potom Nanobit na 11. te Integracija od-do na 18. mjestu. Na popisu su još Sedmi odjel, Infinum, InfoCumulus, Acceleratio i Degordian. Axilis i Osmi BiT dio su popisa Rising Stars Deloittea s tvrtkama koje posluju tri godine. Ispred Hrvatske po broju tvrtki među 50 naj nalaze se samo Poljska s 12 te Slovačka s 10 tvrtki.

Na trećoj međunarodnoj konferenciji Kontroling – ekonomski partner menadžmenta u organizaciji Kontroling Kognoska i Lidera naglašeno je da cilj konferencije približavanje kontrolinga gospodarstvu te da su kontroleri važni partneri menadžmentu. Glavni govornik Peter Horwath, osnivač i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Horwath AG, istaknuo je da danas kontroling ovisi o iščitavanju brojnih podataka te kako su kontroleri pravi znanstvenici.  

30. travanj 2024 11:16