Hrvatska
StoryEditor

Počela isplata drugog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od oko milijardu kuna

16. Svibanj 2016.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je s isplatom drugog dijela izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu od oko milijardu kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije. Nakon isplate predujma u studenom 2015. i prve rate isplate, 11. travnja ove godine, danas kreće isplata druge rate, u kojoj će biti isplaćen sav preostali dio izravne potpore. Ovo je prvi put da će cijeli iznos izravne potpore poljoprivrednicima biti isplaćen unutar mjesec i pol dana, ističu iz Agencije.

Naime, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nikada se do sad nije  isplaćivao predujam, nego se prva rata isplaćivala u veljači sljedeće godine, niti se s drugom ratom izravnih plaćanja započelo prije kraja mjeseca lipnja.

Ubrzanjem administrativnih i kontrolnih postupaka te pravovremenim osiguranjem novca iz državnog proračuna, poljoprivrednicima će novac na žiro račune stići mjesec dana ranije nego je to bio slučaj prethodne tri godine, navode iz Agencije.

Prema podacima Agencije, za proizvodnu 2015. godinu ove godine je na raspolaganju ukupno 3,4 milijarde kuna (iz državnog i EU proračuna) za izravnu potporu poljoprivrednicima. Pritom je za izravna plaćanja namijenjeno 2,65 milijardi kuna, od čega je do sada isplaćeno 1,65 milijardi kuna.

Isplaćena je u cijelosti EU interventna potpora stočarima za krave u proizvodnji mlijeka u iznosu od 27,4 milijuna kuna. Za osjetljive sektore (mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje) namijenjeno je 138,6 milijuna kuna, a za IAKS mjere ruralnog razvoja (Agrookoliš, Ekološka poljoprivreda i Područja s posebnim ograničenjima) 596,4 milijuna kuna.

Krajem ove godine poljoprivrednicima će biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2016. u iznosu od 776 milijuna kuna.

Iz Agencije podsjećaju da su sukladno Zakonu o poljoprivredi sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena od ovrhe.

Korisnici potpora u poljoprivredi koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50.000 kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore (ukoliko je odobren iznos veći od 50.000 kuna) isplatit će im se na redovni račun.

25. travanj 2024 10:13