Hrvatska
StoryEditor

Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara

17. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. godišnjicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

S Vukovarcima će i ove godine u Koloni sjećanja biti građani iz cijele Hrvatske, a predsjednik Republike Ivo Josipović dolazi već danas poslijepodne. Najprije će odati počast žrtvama iz masovne grobnice na Ovčari. 

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru danas je, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja ‘Vukovarske majke‘, na svaki grob vukovarskog branitelja položeno cvijeće i upaljene svijeće. Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko podsjetila je da mnogi članovi te udruge još uvijek nisu pronašli svoje najmilije i nemaju gdje upaliti svoje svijeće. U spomen na njih svijeće je na groblju palio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Sjećanje na žrtvu Vukovara obilježit će se sutra hodnjom u Koloni sjećanja duž pet i pol kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava te misom zadušnicom. U Vukovar su pozvani i generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. Na širem području Vukovara do danas su ekshumirane 1232 žrtve agresije, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

26. travanj 2024 17:49