Hrvatska
StoryEditor

Preko Fine plaću utjeralo samo 27 radnika

19. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Novi ovršni zakon, najavljivan kao brz i efikasan mehanizam kojim će radnici moći ovršiti poslodavca direktno preko Fine i tako brže utjerati neisplaćene plaće još nije dao željene efekte.

U mjesec dana od njegova stupanja na snagu, Fina je zaprimila zahtjeve samo dvadeset i sedam oštećenika. Pri tom se treba podsjetiti procjene da u Hrvatskoj više od deset tisuća ljudi radi a ne prima plaću.No broj onih koji su se uspjeli naplati zapravo je još manji, jer to nije pošlo za rukom svima od dvadeset i sedam oštećenika. ‘Neki od zahtjeva su naplaćeni, a za neke na računima ovršenika nije bilo sredstava‘, kažu u Fini. 

Teško je pak vjerovati da se u međuvremenu situacija tako popravila da radnici nisu zainteresirani za ovrhe kao alat za utjerivanje teško zarađenog novca. Razlog zbog kojeg je pak Fina zaprimila samo 27 zahtjeva vjerojatno se krije i u činjenici da novi Zakon vrijedi od 15. listpada, odnosno ne odnosi se na plaće isplaćene prije listopada te ta radnik od poslodavca mora donijeti potvrdu da mu plaće nisu isplaćene.

29. travanj 2024 13:25